Odlomak

UVOD

“Hrana treba da bude lek, a lek hrana”
Hipokrat

HACCP je skraćenica koja na engleskom jeziku znači „analiza opasnosti i kritične kontrolne tačke“. Po definiciji: HACCP je „sistematski pristup identifikaciji, oceni i posmatranju mikrobioloških, hemijskih i fizičkih opasnosti i rizika u vezi sa rukovanjem hranom.“Komisija Kodeksa Allimentariusa FAO/WHO definiše HACCP kao „sistem koji određuje, ocenjuje i sprečava opasnosti koje su značajne za ispravnost hrane“. Ovaj koncept je sistematski pristup upravljanja bezbednošću hrane zasnovan na odobrenim principima koji teže da identifikuju opasnosti za koje postoji velika verovatnoća da će se pojaviti u nekoj od faza u lancu dopremanja hrane. HACCP postavlja kontrole koje sprečavaju pojavu opasnosti. Pokriva sve faze proizvodnje hrane od polja do potrošača, uključujući sve međuprocese i distribuciju.
HACCP je savremeni i efikasni sistem bezbednosti hrane zasnovan na prevenciji. Sistem koji je naučno zasnovan i sistematičan. Sistem je sposoban da se prilagodi izmenama, kao što su naprednija projektna rešenja opreme, postupci prerade ili tehnološki razvoj.
Može da pomogne ovlašćenim institucijama u ispitivanju i da pospeši međunarodnu trgovinu kroz porast poverenja i bezbednosti hrane.
Uspešna primena HACCP – a zahteva punu privrženost i uključenost rukovodstva i radne snage. Zahteva i multidisciplinarni pristup i ekspertizu iz oblasti poljoprivrede, veterine, zdravlja, proizvodnje, mikrobiologije, medicine, javnog zdravlja, tehnologije prerade hrane, zdravlja u okruženju, hemije i inženjeringa. Primena HACCP je kompatibilna sa primenom sistema upravljanja kvalitetom, kao što je serija ISO 9000.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Agronomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari