studenti
Mesto za uspešne studente

Elektrohemija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Elektrohemija je nauka koja proučava pojave vezane za prolaz električne struje kroz elektrolite kao i zakonitosti po kojima hemijski ili električni oblik energije prelazi jedan u drugi.

Veliki značaj ima elektroliza, tj. elektrohemijski procesi koji se odvijaju u elektrolitu dovođenjem električne energije iz vanjskog izvora preko elektroda. Ovisno o prirodi reaktanata, elektroliza može dovesti do razlaganja ili do nastajanja hemijskih tvari.

Pod pojmom elektrolit podrazumijeva se vodljiva otopina ili talina koja je električki vodljiva zbog gibanja slobodnih jona nastalih disocijacijom, tj. posjeduje svojstvo jonske vodljivost. Elektroliti su vodene otopine i taline ionskih spojeva jer provode električnu struju.
Dijelove pozitivnog i negativnog provodnika koji su uronjeni u elektrolit tj. anoda odnosno katoda nazivamo elektrodama. Elektroda koja je spojena na pozitivan pol provodnika i koja prima elektrone iz elektrolita je anoda. Reakcija oksidacije se dešava na anodi. Elektroda koja je spojena za negativan pol provodnika je katoda i ona daje elektrone u elektrolit. Na katodi se dešava reakcija redukcije.

Sve tvari imaju osobinu da slabije ili jače provode električnu struju. Tvari koje dobro provode električnu struju nazivamo električnim provodnicima, a one tvari koje električnu struju provode u manjoj mjeri ili skoro ne provode su izolatori. Grupa tvari koje imaju osobine i jednih i drugih i nazivaju se poluprovodnici.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

1 Komentar

  1. Vantastican rad, puno mi je pomogao!!!!

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.