studenti
Mesto za uspešne studente

Emolijensi i koža

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Emolijentni preparati (emolijensi) su važni za negu atopične i suve kože i dostupni su u vidu emulzije, kreme, masti, losiona i ulja.
Sadrže lipide biljnog, životinjskog ili sintetičkog porekla. Hidriraju kožu, omekšavaju je, umiruju. Važni sastojci emolijentnih preparata su supstance po imenu humektansi koji privlače molekule vode iz dubljih slojeva kože, vezuju ih i održavaju u površinskom sloju. Najefikasnija supstanca sa takvim dejstvom je glicerin.
Okluzivne supstance su drugi važan sastojak koji stvara film na površini kože i sprečava gubitak vode koju humektansi privlače u površinske slojeve kože (vazelin, mineralna ulja, parafinski vosak, steroli itd.). Važna uloga emolijentnih preparata je da ponovo izgradi barijeru kože obezbeđujući joj komponente lipida koji joj nedostaju. Holesterol je jedna takva vredna supstanca koja se i prirodno nalazi u koži, jedna je od različitih lipida epiderma. Emolijense bi trebalo birati individualno, u zavisnosti od stepena suvoće kože, doba dana i godišnjeg doba.
Emolijensi smanjuju transepidermalni gubitak vode (isparavanje vode preko kože), stvaraju zaštitnu barijeru i redovnim korišćenjem poboljšavaju funkcionisanje epidermalne barijere. Veruje se da je sistematična upotreba emolijenasa, koji nadoknađuju vodu i lipide u površinskom sloju kože-epidermisu, najefikasniji oblik lečenja AD. Za terapeutsku efikasnost, drugim rečima, za smanjenje upale i svraba kože treba koristiti emolijense najmanje dva puta dnevno, tokom čitavog života, čak i u fazi mirovanja. Značajno poboljšanje epidermalne barijere postiže se nakon 2-4 nedelje redovne upotrebe odgovarajućeg preparata u preporučenoj količini. Potrebno je koristiti emolijense proizvedene modernim biotehnološkim metodama koji omogućavaju prodiranje molekula preparata u kožu. Sistematično korišćenje emolijenasa u odgovarajućim količinama, 250-500 ml nedeljno, može biti dovoljno za kontrolisanje blažeg oblika AD.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.