studenti
Mesto za uspešne studente

Android

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uvod
Tehnologije mobilnih uredjaja se neprestano razvijaju i usavršavaju, što dovodi do sve većeg priblizavanja mobilnih uredjaja prenosnim računarima. Mobilni telefoni se sve češće poistovećuju sa dzepnim računarima, čemu doprinose napredne mogućnosti ovih novih uredjaja, usavršene računske sposobnosti, ali i korišćenje operativnih sistema koji su, takodje, sve napredniji. Android operativni sistem, je jedan od vodećih operativnih sistema na trzištu mobilnih uredjaja. Za njegov brz napredak i konstantan razvoj najzasluznija je kompanija Google u čijem je vlasništvu od 2005. godine. Android polako, ali sigurno, preuzima primat u ovoj oblasti, kako zbog svojih pogodnih karakteristika, tako i zbog činjenice da ga na svojim uredjajima podrzavaju velike kompanije, kao što su Samsung, LG, HTC i mnoge druge.
Rezultat ovog trenda su stotine miliona korisnika Android operativnog sistema, preko 600 različitih mobilnih uredjaja koje pokreće Android, kao i preko 700 000 aplikacija pravljenih za Android i dostupnih za download. Postoji veliki broj različitih vrsta Android aplikacija, od igara i aplikacija zabavnog sadrzaja, do onih poslovnih i edukativnih
Istorija Androida
Android operativni sistem je prvobitno razvijen od strane kompanije Android inc. koja je osnovana u Palo Alto-u u Kaliforniji (SAD) 23. oktobra 2003. godine. Kompaniju su osnovali Andi Rubin(Andy Rubin), Ric Majner(Rich Miner), Nik Sirs(Nick Sears) i Kris Vajt(Chris White), programeri koji su pre toga bili suosnivaci kompanija specijalizovanih za softverska resenja i komunikaciju. Prvobitna ideja je bila da se plasira operativni sistem namenjen za digitalne fotoaparate, ali kada su uvideli da je trziste za te uredjaje previse malo za njihove ambicije, okrenuli su se na drugu stranu, odnosno, odlucili su da naprave operativni sistem za smartfon uredjaje koji ce moci da budu konkurent tadasnjim gigantima- Symbian i Windows operativnim sistemima za mobilne uredjaje. Potencijal njihovog operativnog sistema je ubrzo primetila kompanija Google, koja je otkupila Android inc. 17. avgusta 2005. godine, a neki od kljucnih zaposlenih (Rubin, Majner i Vajt) su ostalli da rade za Google. To je bio trenutak kada je kompanija Google odlucila da izadje na trziste mobilnih telefona. U Google-u, tim predvodjen Endi Rubinom razvio je platformu za mobilne uredjaje zasnovanu na Linuxovom jezgru. Google je ovom platformom ciljao proizvodjace telefona i operatere obecavajuci fleksibilan i nadogradiv sistem. Prva verzija Android mobilnog OS izasla je u novembru 2007. godine pod nazivom Beta, a prva komercijalna verzija izasla je u septembru 2008. godine sa oznakom Android 1.0. Google nastavlja dalji razvoj Androida u saradnji sa Open Handset Alliance. Od aprila 2009. godine, verzije Androida se razvijaju pod razvojnim imenima i oblavljivani su alfabetnim redom: Cupcake, Donut, Eclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich Jelly Bean, KitKat, Lollipop i Marshmallow.
Verzije Androida
Od svoje prve Beta verzije do danasnje, Android je polako usavrsavan i prilagodjavan zahtevima korisnika.
• Era Androida je pocela 22. oktobra 2008. godine kada se u Americi pojavio T-Mobile G1, prvi Android telefon. Ovaj prvi telefon nije imao tastaturu na ekranu, niti mogucnost dodira sa vise prstiju. 1.0. verzija Androida je sadrzala Android Market (oko 35 aplikacija), Web pretrazivac i Google aplikacije(Posta, Mape itd.).
• Verzija 1.1. je dobila par poboljsanja i ispravki.
• Cupcake, april 2009, verzija 1.5 je donela nova poboljsanja (Vidzete, Animacije za glatku promenu ekrana i skrolovanje, poboljsanja u aplikaciji za kontakte , ali i podrsku za deljenje fajlova putem Bluetooth-a).
• Dount, septembar 2009, verzija 1.6 donosi poboljsanja, Virtualna tastatura, kamkorder opcija za kameru, stereo Bluetooth, vidžeti i folderi na početnom ekranu, copy/paste za pretragu, direktan upload na YouTube.
• Eclair, oktobar 2009., verzija 2.0. donosi novi poboljsan izgled, više korisničkih naloga, univerzalni email inbox, pretraga SMS poruka, podrška za digitalni zum, Bluetooth 2.1.
• Froyo, maj 2010., verzija 2.2. donosi dosta novih karakteristika. Podrsku za Adobe Flash, povezivanje putem USB-a, mogucnost izbora jezika kao i WiFi hotspot podrsku.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.