studenti
Mesto za uspešne studente

Android

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Android
Android je mobilni operativni sistem kompanije Google zasnovan na Linuks jezgru, prvenstveno dizajniran za mobilne uređaje sa ekranom osetljivim na dodir, kao što su pametni telefoni i tablet uređaji. Android je razvila istoimena kompanija koju je kompanija Google finansijski podržavala, a kasnije i kupila 2005. godine. Android je predstavljen 2007. godine zajedno sa osnivanjem udruženja Open Handset Alajans, konzorcijuma hardverskih, softverskih i telekomunikacionih kompanija posvećenih razvoju otvorenih standarda za mobilne uređaje.
Prvi Android telefon je prodat u oktobru 2008. godine.Korisnički interfejs Androida je zasnovan na direktnoj manipulaciji objektima na ekranu, korišćenjem ulaza u vidu dodira koji odgovaraju pokretima u realnom svetu. Android dozvoljava korisnicima slobodno uređivanje početnih ekrana prečicama do aplikacija, što omogućava prikazivanje sadržaja uživo, kao što su informacije vezane za elektronsku poštu ili vremensku prognozu. Aplikacije mogu dalje slati obaveštenja korisniku, sa relevantnim informacijama o na primer pristigloj SMS poruci ili elektronskoj pošti.Android je operativni sistem otvorenog koda dostupan pod Apači licencom.
Android, takođe, ima veliku zajednicu programera aplikacija, koje proširuju funkcionalnost uređaja i najčešće se razvijaju u programskom jeziku Java. U oktobru 2012. godine, bilo je dostupno približno 700.000 aplikacija za Android platformu, dok je broj preuzimanja aplikacija sa Androidove prodavnice aplikacija Google Play, oko 25 milijardi. Android je popularan među tehnološkim kompanijama koje zahtevaju gotove, jeftine, prilagodljive i lake operativne sisteme za svoje visokotehnološke uređaje. I pored toga što je prvenstveno namenjen pametnim telefonima i tablet uređajima, Android nalazi primenu i kod televizora, igračkih konzola, digitalnih kamera, pametnih satova i druge elektronike.
Udeo Android operativnog sistema, predvođen proizvodima kompanije Samsung, na svetskom tržištu pametnih telefona bio je 64% u martu 2013. godine. Ovaj uspeh je doveo do toga da se ova platforma suoči sa velikim brojem optužbi za kršenje patenata između tehnoloških kompanija. Do maja 2013. godine, 48 milijardi aplikacija je preuzeto sa Google play-a, a do 3. septembra 2013. godine aktivirano je ukupno milijardu Android uređaja.
Istorijat
Komanija Android osnovana je oktobra 2003. godine u mestu Palo Alto, u Kaliforniji. Osnovali su je Endi Rubin, Rič Majner, Nik Sirs i Kris Vajt radi razvoja, po Rubinovim rečima, „pametnih mobilnih uređaja koji su svesni lokacije i prioriteta korisnika“. Prvobitna namera kompanije bila je razvoj naprednog operativnog sistema za digitalne kamere, kada su shvatili da tržište za ove uređaje nije mnogo veliko, pa su preusmerili svoje napore na proizvodnju operativnog sistema za pametne telefone koji bi se takmičio sa operativnim sistemima Symbian i Windows Mobile.
Bez obzira na prethodne uspehe osnivača i prvih zaposlenih, kompanija Android je poslovala tajno, otkrivajući samo da je radila na softveru za mobilne telephone.
U Google, tim predvođen Endi Rubinom razvio je platformu za mobilne uređaje zasnovanu na Linuksovom jezgru. Gugl je ovom platformom ciljao proizvođače telefona i operatere, obećavajući fleksibilan i nadogradiv sistem.Spekulacije o tome da Google namerava da uđe na tržište mobilnih komunikacija su se nastavile tokom decembra 2006. godine. U septembru 2007. InformationWeek u svojoj studiji izveštava o tome da je Google podneo više prijava za patente u oblasti mobilne telefonije. Prvi komercijalno dostupan telefon koji pokreće Android bio je HTC Dream, predstavljen 22. oktobra 2008. godine.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.