studenti
Mesto za uspešne studente

Baza podataka

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Baza podataka se definiše kao skup medjusobno povezanih podataka, pohranjenih u spoljnoj memoriji računarskog sistema. Podaci su istovremeno dostupni raznim korisnicima i aplikacionim programima. Ubacivanje, promjena, brisanje i čitanje podataka obavlja se posredstvom zajedničkog softvera. Korisnici i aplikacije pritom ne moraju poznavati detalje fizičkog prikaza podataka, već se referenciraju na logičku strukturu baze.

Sistem za upravljanje bazom podataka (Data Base Management System – DBMS) je poslužitelj (server) baze podataka. On oblikuje fizički prikaz baze u skladu s traženom logičkom strukturom. Istovremeno, on obavlja u ime klijenata sve operacije s podacima. Dalje, on je u stanju podržati razne baze, od kojih svaka može imati svoju logičku strukturu, ali u skladu s istim modelom. Isto tako, brine se za sigurnost podataka, te automatizuje administrativne poslove s bazom.
Podaci u bazi su logički organizovani u skladu s nekim modelom podataka. Model podataka je skup pravila koja odreĎuju kako može izgledati logička struktura baze. Model čini osnovu za koncipiranje, projektovanje i implementaciju baze. Dosadašnji DBMS-i obično su podržavali neki od sljedećih modela:
Hijerarhijski model. Baza je predstavljena jednim stablom ili skupom stabala, čvorovi su tipovi zapisa, a hijerarhijski odnos „nadredjeni-podredjeni“ izražava veze medju tipovima zapisa.
Mrežni model. Baza je predstavljena usmerenim grafom. Čvorovi su tipovi zapisa, a lukovi definišu veze medju tipovima zapisa.
Relacioni model.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.