studenti
Mesto za uspešne studente

ELEKTRONSKA RAZMENA PODATAKA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Globalna informaciono-komunikaciona infrastruktura je osnova za trenutnu integraciju ekonomija, kultura i društava, koja se javlja širom sveta. Sposobnost pristupa velikoj količni informacija, koje su dostupne u trenutku, na bilo kom mestu, nije prošla neprimećena u razvijenim zemljama i one su uspele da iskoriste njene ekonomske kao konkurentne prednosti. Upotreba Interneta od strane preduzeća je dovela do globalne proizvodnje, potrošnje i konkurencije.

Pod elektronskim poslovanjem (Electronic Business) podrazumevamo obavljanje poslovnih procesa uz primenu elektronske tehnologije. Elektronska tehnologija podrazumeva kombinovanu upotrebu informacionih tehnologija i telekomunikacija.
Ova vrsta tehnologije omogućava slanje velikog broja informacija, na velike daljine u kratkom vremenoskom periodu. To omogućava preduzeću, koje u svom poslovanju koristi elektronsku tehnologiju, da ostvari značajne uštede u troškovima poslovanja, efikasnije obavlja svoje zadatke i, samim tim, bude konkurentnije na tržištu. Elektronsko poslovanje se, prema aktivnostima koje se obavljaju, može razvrstati na nekoliko oblasti poslovanja, i to:
– elektronske usluge
– elektronsku trgovinu
– elektronske finansije
– elektronske komunikacije
– elektronsku proizvodnju

U trgovini razvijenih zemalja u toku je proces strukturne, organizacione i poslovne transformacije. Osnovni ton tome daje uvođenje moderne informacione tehnologije. Mehanička sredstva u trgovini zamenjuju elektronika, a njenu tehničko-tehnološku osnovu čine novi sistemi komuniciranja, zasnovani na elektronskoj razmeni podataka (EDI – Electronic Data Interchange). Na osnovama EDI afirmiše se koncept elektronske trgovine.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.