studenti
Mesto za uspešne studente

Izlazni i ulazni uređaji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Informatika u današnjem smislu postoji već nekoliko decenija.Naziv informatika potiče od 1962. godine, a uveo ga je Filip Drajfus od reči ,,information“ i ,,automatique“.
Pod informatikom podrazumevamo nauku i tehnologiju koja se oslanja na 3 bazična principa: formalizaciju, automatizaciju, i umrežavanja u prikupljanju, prenosu, skladištenju (memorisanju) podataka i preradi u nove podatke i informacije.
Razvitak računske tehnike, odnosno elektronskih kompjutera, pospešuje obradu informacija i na taj način doprineo razvitku informatike.
Računarski sistem i elektronski uređaji koji deluje pod kontrolom programskih instrukcija memorisanih u sopstvenoj memoriji, koji može prihvatiti podatke, izvršiti aritmetičke i logičke operacije, proizvesti izlazne podatke i memorisati rezultate obrade.
Ulazno-izlazni uređaji služe i za ulaz i izlaz podataka iz računara.Pretežno su to uređaji za trajno skladištenje (čuvanje) podataka odnosno spoljne memorije.Najrašireniji uređaji za trajno skladištenje podataka su različiti oblici diskova ,izgrađeni u magnetskoji ili optičkoj tehnologiji.
Podaci u okolini računara,na primer zvuk, slika, pokret, temperatura, gotovo uvek su u obliku nepogodnom za direktan unos u računar.Te podatke treba prikladnim pretvaračima (senzorima ) i njima dograđenim sklopovima pretvoriti u električne signale prihvatljive računaru.
Izlazni uređaji podatke iz računara pretvaraju u oblik prihvatljiv okolini.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.