studenti
Mesto za uspešne studente

KOMPETENCIJE NASTAVNIKA U SAVREMENOJ ŠKOLI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Prilikom izrade ove teme na samom početku ovog diplomskog rada upoznaćemo Vas sa značenjem pojma kompetencija, šta je to kompetencija u pravom smislu riječi¬. Kompetencija je riječ latinskog porijekla, a označava mjerodavnost, nadležnost, sposobnost sudije za suđenje ili ocjenjivanje.

Generalno, biti kompetentan znači: IMATI ZNANЈE I BITI ODGOVORAN, iz čega proizilazi PRAVO pojedinca da participira u različitim sferama ljudske djelatnosti. Znanje je sistem činjenica i generalizacija o objektivnoj stvarnosti koji je čovjek usvojio i trajno zadržao u svojoj svijesti.

Kompetenciju moramo shvatiti kao živ organizam, koji se mijenja promjenom rada. Ali, prije nego budemo u stanju da nekoga ili nešto ocjenjujemo, ili da o nekome i nečemu sudimo, potrebno je razviti sposobnost sticanja znanja. Šta je sposobnost?
Navešćemo par definicija:

 Prema Nikoli Rotu, sposobnosti su one osobine naše ličnosti, sistemi naših unutrašnjih uslova, koji određuju šta čovjek obavlja (verbalno – lingvistička dimenzija inteligencije, matematičko – logička, tjelesno – kinestezička, interpersonalna, inter personalna, prostorna dimenzija…), do kog nivoa nešto obavlja, te koliko uspješno on obavlja određenu aktivnost
.
 Sposobnost je kvalitet ličnosti koja je tako formirana da bi uspješno obavljala neku aktivnost, djelatnost ili funkciju.

 Sposobnost je preduslov za ostvarivanje vještina.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.