studenti
Mesto za uspešne studente

Projektovanje istraživanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sami termini „projekat“ i „projektovanje“ u našem jeziku koriste se u dva značenja, u smislu projekta kao plana i projekta kao poduhvata. Zbog opšte prihvaćenosti i jednog i drugog pojma u našoj istraživačkoj teoriji i praksi mi ćemo ih oba koristiti. U dosadašnjem tekstu, uglavnom je korišćeno značenje projekta kao poduhvata (istraživački projekat), a sada ćemo se više oslanjati na projektovanje u značenju planiranja -projektovanje istraživanja (Mihajlović, 2004: 81).
Projektovanje istraživanja predstavlja prvu fazu celine istraživanja. Njime se, u formi adekvatnog pisanog elaborata, definišu idejne osnove istraživanja i određuju procesi ostvarivanja istraživanja. Otuda sam proces realizacije istraživanja i njegovi krajnji rezultati prvenstveno zavise od kvaliteta prethodno pripremljenog projekta istraživanja (Radovanović, 2005: 51).
Kod projektovanja istraživanja, razlikujemo njegov širi i uži smisao.U širem smislu projektovanje istraživanja podrazumeva integralan postupak koji započinje uviđanjem određenog problema, njegovim naručivanjem, a završava se izradom projekta kao naučnog dokumenta i utvrđivanjem njegove naučne i društvene opravdanosti. Uži smisao projektovanja obuhvata izradu projekata istraživanja, kao naučnog dokumenta i potrebnih planova njegove realizacije (Mihajlović, 2004: 81).

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.