studenti
Mesto za uspešne studente

Računarske Mreže

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Gateway

Uređaj koji je povezan na višestruke fizičke TCP\IP mreže sposoban da rutira ili isporučuje IP pakete između njih. Gateway se nalazi između različitih transportnih protokola ili formata podataka (na primer IPX i IP) i obično se dodaje na mrežu primarno zbog svoje transportne sposobnosti.
Postoje različiti Gateway servisi za različite protokole kao i IP Gateway uređaji. Gateway se takođe naziva IP ruter

Default gateway

Stavka za konfiguraciju TCP\IP protokola, to jest, IP adresa direktno dostupnog IP rutera. Konfigurisanjem default gateway-a kreira se default putanja u IP ruting tabeli.

komanda ipconfig između ostalog prikazuje i IP adresu default gateway-a

komanda route print prikazuje aktivne putanje na mreži

Router

U Windows okruženju, hardver koji pomaže LAN i WAN mreže da postignu povezivanje i međusobnu saradnju, i može da poveže LAN mreže koje imaju drugačije topologije (kao što je Ethernet i Token Ring). Ruteri upoređuju zaglavlja paketa i segmente LAN mreže i biraju najbolji put za paket, optimizirajući mrežnu preformansu.

Routing

Proces prosleđivanja paketa kroz Internet od izvornog do ciljnog hosta.

Protokol
Skup pravila i konvencija za slanje informacija preko mreže. Ova pravila određuju vrstu podataka (sadržaj) koju prenose, format, vremensko trajanje(timing), redosled i kontrolu grešaka poruka koje se razmenjuju između mrežnih uređaja.
Protokol može biti ugrađen ili u hardver ili u softver.
IP protokol
IP samo po sebi je nešto kao poštanski sistem. Dopušta vam da adresirate paket i pustite ga u sistem ali ne postoji direktan link između vas i primaoca. TCP\IP uspostavlja konekciju između dva hosta tako da mogu slati poruke jedni drugima.
User Datagram Protocol (UDP)
UDP je protokol bez konekcije koji kao TCP radi na IP mreži. Za razliku od TCP\IP protokola, UDP\IP daje samo mali broj servisa za ispravljanje grešaka, nudeći umesto toga direktan put da se pošalju i prime datagrami preko IP mreža. Koristi se za emitovanje broadcast poruka preko mreže ili za slanje obaveštenja, poput nestanka papira u štampaču.
TCP\IP

Transmission Control Protocol/Internet Protocol TCP\IP je najpopularniji mrežni protokol i on je osnova Interneta. Njegovi ruting kapaciteti obezbeđuju maksimum fleksibilnost u poslovnim mrežama. To je set mrežnih protokola široko korišćen na Internetu koji pruža komunikaciju između interkonektovanih mreža kompjutera sa različitim hardverskim konfiguracijama i razlčitim operativnim sistemima. TCP\IP sadrži i standarde za to kako kompjuteri komuniciraju međusobno, konvencije za to kako se mreže povezuju i za rutiranje.
Na TCP\IP mrežama morate obezbediti IP adrese klijentima obično pomoću DHCP-a. Klijenti mogu da zahtevaju servis za imenovanje DNS ili metod za razrešavanje imena ARP.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.