Odlomak

Dok funkcionalistički orijentisani sociolozi ideologiju određuju kao sistem ideja i verovanja koji pruža orijentaciju za razumevanje stvarnosti i društveno delovanje, marksiste je smatraju iskrivljenom svešću koja služi prikrivanju klasne dominacije buržoazije, a konzervativni mislioci je prikazuju kao zatvorene i represivne sistema mišljenja. Neki tvrde da ekstremističke idologije kao paradigma ideološkog mišljenja podsećaju na tradiciuju koja je arhetip religijskog stava i ponašanja našla u inkviziciji, surovosti verskih ratova. –Ideologija je interesno zasnovan sistem ideja i vrednosti usmeren na akciju.
Svaka politička ideologija sadrži tri bitna elementa: 1.kritiku društva sa gledišta posebnog skupa ljudi; 2.društveni ideal; 3.sredstva delovanja koja pri tom treba upotrebiti;
Ona je uvek povezana sa vrednostima, interesima i delovanjem(akcijom). Zbog toga se razlikuje od nauke, koja nastoji da ideologiju negativno vrednuje. To je očito u marksističkom i konzervativnoliberalnom shvatanju. Razlika između nauke i ideologije se ukida marksističkom revolucijom.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 23 stranica
  • Istorija političkih teorija -
  • Školska godina: -
  • Skripte, Političke nauke
  • Srbija,  Beograd,  UNIVERZITET U BEOGRADU - Fakultet Političkih nauka  

Više u Političke nauke

Više u Skripte

Komentari