studenti
Mesto za uspešne studente

Kineska književnost

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kako razumeti i definisati Kinu? Na ovo pitanje nemoguće je dati odgovor bez shvatanja istorijske dimenzije 4 milenijuma stare kineske civilizacije, koja se kao i druge civilizacije neprestano menjala. Kina ne bi danas bila to što jeste bez stalnih uticaja ostalih delova sveta, baš kao što ni moderan svet ne bi bio to što jeste bez Kine.
Na osnovu dugačke liste dinastija koju su sačinili kineski istoričari, mogao bi se možda izvući zaključak o nekoj vrsti nepromenljivosti i stalnom ponavljanju. Međutim, u onome što bi neko video kao stalno ponavljanje ključao je život i velike promene.
Zemlja sa tako dugom tradicijom kao što je Kina veliki je izazov svakome ko se upusti u poduhvat predstavljanja njene kulture. Fascinantne su njene prirodne lepote, umetnost i tako čudesno i egzotično njeno pismo, koje iz dana u dan za mene postaje sve manje daleko, ali i dalje čuva draž neobičnosti i originalnosti.
Mnogo je toga što Kinu čini zemljom dugovečnosti i istočnjačke mudrosti. U svojoj dugoj istoriji Kina je imala mnogo uspona i padova, a kada je, početkom 15. veka, posle oslobađanja od dugotrajne vlasti Mongola, postala dominantna država na tlu Azije, smatra se da je u to vreme bila najcivilizovanija, najbogatija i najprosvećenija država na svetu. Zato ovo vreme, kada Kinom vlada dinastija Ming, Kinezi zovu zlatnim dobom svoje istorije.
Ono što krije najviše tajni najintrigantnije je za većinu ljudi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.