studenti
Mesto za uspešne studente

Strukturalistička lingvistika

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jedan od najznačajnijih i najpoznatijih lingvista svih vremena bio je Švajcarac Ferdinand de Sosir . Nije se smatrao samo tvorcem tzv. ženevske škole nego i cijele jedne epohe u nauci o jeziku. Sosir je po idejama koje je zastupao postavio temelje strukturalnoj lingvistici.
Svoje lingvističko obrazovanje, Sosir je dobio od mladogramatičara Brugmana i Leskina. Pored njih, Sosir je pokazivao veliko poštovanje i prema kazanjskoj školi . Postoje i podaci da je Sosir pričao svojim učenicima o originalnosti i značaju ideja kazanjske škole, ističući da je šteta što se malo zna za njih. Sosir je bio zainterosovan za razvoj drugih, nelingvističkih nauka, naročito sociologije. Iako je Sosir bio učenik mladogramatičara, nije započeo svoju karijeru u pravcu svojih učitelja. Njegov prvi rad pokazuje veliku samostalnost naučnog postupka: jezičke pojave se posmatraju u sistemu, što je imalo značaj revolucionarnog podviga na polju lingvističke metodologije. Njegovo prvo djelo predstavlja veliki pomak u istoriji nauke o jeziku.
Ono čime se Sosir još u mladosti bavio bilo je vezano za stari indoevropski vokalski sistem. Za Sosira, za nauku je odnos dugih indoevropskih vokala prema kratkima izgledao kao problem koji je teško riješiti. Sosir je polazio od toga da je sve u jeziku međusobno povezano, da postoji neka osnovna struktura koja objedinjuje gramatičke forme istog sistema u cjelinu. Na osnovu toga iznio je svoje objašnjenje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.