Odlomak

UVOD

Uticaj informatike na čovjeka i društvo svakodnevno postaje sve više dominantan. Susrećemo se s činjenicom da je informacija postala ključni resurs današnjice. Svi oni koji se koriste računarom mogli su naići na problem fajlova koje zauzimaju tako puno prostora. Također preveliki fajlovi znatno usporavaju njihovo slanje, naročito ako imamo slabiju konekciju. Zbog toga postoji mogućnost kompresovanja fajlova kako bi oni zauzimali što manje prostora. Mnogi se često susreću s kompresijom dok koriste računar ali im termin kompresija nije poznat, pa o tome niti ne razmišljaju.
Postoje dvije vrste kompresije, a to su kompresija podataka sa gubicima i kompresija bez gubitaka. Pored toga bitno je znati da postoji više načina kompresije. Jedan od načina je da koristimo već ugrađene mogućnosti kompresije u nekoj od Windows platformi,a drugi je da koristimo neke od programa za kompresiju. Danas je veliki broj programa za kompresiju kao što su: WinAce, Stuffilt Standard,Total Commander…te dva najpoznatija: WinZip i WinRAR.
U ovom seminarskom radu sam pokušala na jednostavan način što detaljnije objasniti obe vrste kompresije podataka, te sam veću pažnju posvetila WinZipu i WinRARu, izgledu njihovog prozora te načinu kompresije ovim programima.

 

 

 

POJAM KOMPRESIJE

Sama riječ „kompresija“ predstavlja smanjenje obima nečega, pa tako i u informatici i informacionoj teoriji se često susrećemo sa pojmom kompresije. U osnovi razlikujemo dvije vrste kompresije:

 

 

 

 

Kompresija čitavog hard diska
Kompresija čitavog hard diska se više koristila u prošlosti kada su hard diskovi bili manjeg kapaciteta i relativno skupi. Radi se o tome da se specijaliziranim programom komprimira čitav disk i na taj mu se način poveća kapacitet. Dalje se s takvim diskom radi kao i da nije komprimiran, odnosno korisnici ne bi trebali primjećivati razliku pri radu s takvim diskom.
Za razliku od kompresije podataka, gdje programi za kompresiju smanjuju samo određene podatke(datoteke) i kod kojih korisnik zahtijeva da budu smanjene(komprimirane), kompresija čitavog hard diska se dešava automatski. Kada je informaciju potrebno spremiti na hard disk program će komprimirati datoteku, a u slučaju kada učitavamo datoteku program je automatski dekomprimira. Kompresija čitavog hard diska se sve manje koristi krajem 1990-ih godina, kada dolazi do razvoja hard disk tehnologije, što je omogućilo povećanje njegovog kapaciteta a samim tim postaju i jeftiniji.

 

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Informacione tehnologije

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese