studenti
Mesto za uspešne studente

Krivično procesno pravo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

KPP je skup pravnih propisa kojima se uredjuje krivičnoprocesni položaj subjekata pretkrivičnog I krivičnog postupka, u okviru kojih oni, preduzimanjem krivičnoprocesnih radnji, uspostavljaju krivičnopravne odnose, a u cilju resenja krivične stvari, sto je u stvari i predmet i zadatak krivičnog postupka.

Iz navedene definicije proizilaze I obelezja (elementi) krivicnog procesnog prava:

1. krivicnoprocesni subjekti – koji predstavljaju osnovno obelezje, jer bez njih ne ni postojalo krivicno procesno pravo, a samim tim se ni zadatak kpp ne bi mogao ostvariti
2. krivicnoprocesni odnosi – pravno regulisani drustveni odnosi koji nastaju, traju I prestaju preduzimanjem krivicnoprocesnih radnji od strane kp subjekata
3. krivicnoprocesne radnje – pravno normirane delatnosti u krivicnom postupku, cijim preduzimanjem od strane kp subjekata dolazi do realizacije kp zadatka
4. predmet kpp – krivicna stvar
5. zadatak kpp – rasvetlenje I resavanje krivicne stvari

2. PREDMET KRIVICNOG PROCESNOG PRAVA

Predmet kpp je krivicna stvar, koju u krivicnom postupku, kroz ostvarenje kpp, treba rasveltiti I resiti. Krivicna stvar je realni dogadjaj u prostoru I vremenu koji je inkriminisan normama materijalnog krivicnog prava.

Krivicna stvar ukazuje na postojanje odredjenog krivicnog dela I na odredjeno lice kao ucinioca tog dela, a u zavisnosti od stepena sumnje koji postoji u odnosu na njih razlikujemo:

1. krivicnu stvar u nepravom smislu – to je situacija u kojoj postoje osnovi sumnje, tj.dokazi koji obezbedjuju uslove za postojanje sumnje u odnosu na to da je izvrseno kriv.delo (manja izvesnost da je neko lice izvrsilo kd)
2. krivicnu stvar u pravom smislu – to je situacija u kojoj postoji osnovana sumnja, tj.u kojoj postoje cinjenice I okolnosti koje opravdaju sumnju u to da je odredjeno lice ucinilo kd (veca izvesnost da je neko lice izvrsilo kd)

3. ZADATAK KRIVICNOG PROCESNOG PRAVA

Zadatak kpp jeste rasvetljenje I resenje krivicne stvari I primena materijalnog krivicnog prava na takvu rasvetljenu I resenu krivicnu stvar.

Zadatak kpp jeste utvrdjivanje, na osnovu pravosnazne sudske odluke, osnovanosti krivicnog zahteva koji je izlozen u opstuznom aktu tuzioca I ostalim uzgrednim zahtevima.

 

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.