studenti
Mesto za uspešne studente

Cena kao instrument marketing miksa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Cena je jedan od najosetljivijih instrumenata marketinga.Za uspeh poslovanja preduzeća presudno je da se prodajne cene pravilno oblikuju. Cene ne smeju biti utvrđene ni previše nisko ni previše visoko, jer u suprotnom preduzeće ne bi moglo da iskoristi situaciju na tržištu.
Cena se izražava u novčanom obliku kao izraz vrednosti robe i usluga na tržištu. To je vrednost koja se plaća za neki proizvod ili uslugu. Postoje mišljenja da je cena glavni faktor koji ekonomiju drži u ravnoteži, odnosno dovodi u ravnotežu ponudu i tražnju sa faktorima proizvodnje. Veoma je značajna za potrošače. Preko nje preduzeće ostvaruje prihod, meri tržišno učešće i profitabilnost firme. Svaka promena cene utiče na prihod, obim prodaje i troškova poslovanja, a preko njih i na dobit. Da bi se ostvarila dobit cena mora da postane integralni deo strategije ne samo marketinga nego i preduzeća.
Cena je jedan od instrumenata marketing miksa koji, bilo samostalno ili u kombinaciji sa ostalim instrumentima, treba da omogući realizovanje ciljeva preduzeća.Cena je sredstvo a ne cilj marketing aktivnosti.U marketingu cena je veoma značajno sredstvo i nezaobilazni instrument marketinga. Svaka ozbiljnija promena u ostalim instrumentima marketing miksa (proizvodu, distrubuciji i promociji) zahteva preispitivanje uloge cene u kombinaciji instrumenata za određeni tržišni segment.Promene u proizvodu često znače i promerne u ceni.Cena ima uticaj na obim prodaje angažovanih kanala prodaje proizvoda.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

1 Komentar

  1. Bravo, odlican rad

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.