studenti
Mesto za uspešne studente

Definisanje marketinga

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Marketing je važno i dinamično područje rada i izučavanja. On je važan jer utiče na naš svakodnevni život, društvo u kome živimo, kao i na uspjeh i neuspjeh svih preduzeća. Marketing je jedan od bitnijih elemenata koji koriste preduzeća u njihovom vječitom traganju za opstankom i rastom.

1. DEFINISANJE MARKETINGA

Kada pročitamo ili čujemo riječ marketing prva asocijacija je da se radi o reklamiranju i promociji nekog proizvoda. Ove aktivnosti su važan dio marketinga ali pod ovim pojmom se podrazumijeva daleko više od toga.
Ne postoji jedinstvena i univerzalno prihvaćena definicija marketinga. Za sada nije poznato da je u nekoj zemlji nađen adekvatan prevod termina marketing. Marketing kao termin ne može se prevesti na naš jezik. Riječ marketing je zapravo anglosaksonskog prijekla i praktično znači da se ,, nešto stavlja na tržište“. Ako bi i pokušali da ga prevedemo, riječ market znači tržište, nastavak ing prevodimo kao aktivnost. Tako da bi riječ marketing predstavljala tržišnu aktivnost. Pojam marketing se kod nas još prevodi i kao ,,tražnja“, ,,tržišna šansa“, ,,poslovanje na tržištu“.

Jedna od definicija marketinga koja je u teoriji marketinga najrasprostranjenija jeste ona koju je dao američki profesor Filip Kotler, a ona glasi:
,, Marketing je društveni proces koji putem stvaranja i razmjene proizvoda i vrijednosti sa drugima, pojedinci i grupe dobijaju ono što im je potrebno.“ (Kotler 1988)
Uočljivo je da je u centru pažnje ove definicije ljudske potrebe koje se zadovoljavaju određenim proizvodima na tržištu. Na tržištu se ne dešava ništa drugo osim sučeljavanja ponude i tražnje. Svako se društvo u cjelini ( i uže posmatrano privredni sistem) nalazi pred pitanjem koje načine da razriješi odnose između količine i vrste robe ( tj. proizvoda i usluga) i zadovolji potrebe. U periodu kada je proizvodnja bila oskudna a tržište nezasićeno, u vrijeme kada je kako su to duhovito izrazili ekonomisti „ dva para nogu čekala na dva para cipela“, osnovni problem bio kako obezbijediti što veći obim proizvodnje i proizvesti što više proizvoda kako bi se zadovoljila tražnja. Poznati industrijalac Ford, jedan od pionira u automobilskoj industriji, govori da ,, potrošači mogu dobiti bilo koju boju mog automobila sve dok je ona crna“.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.