studenti
Mesto za uspešne studente

Verbalna i neverbalna komunikacija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kada kažemo izražavanje ili komunikacija najčešće pomislimo na verbalno izražavanje naših misli i osećanja. Ali verbalna komunikacija je samo mali deo onoga što mi zapravo želimo da prenesemo. Poznato nam je da „nije važno samo šta se kaže, već i kako se to kaže“. Pod oviм KAKO ne krije se samo odabir reči i izraza koje koristimo da nešto izreknemo, organizovanost iskaza, način izgovora glasova, intonacija, tempo govora, glasnoća kojom izgovaramo iskaz. Pod tim vrlo važnim kako se krije i to kakav smo stav tela pritom napravili, da li smo se smešili ili mrštili, da li smo nonšalantno preleteli pogledom po  prostoriji, ili pogled „fiksirali“ na taĉno određenu osobu.

Pažnja svakog od nas je usmerena dakle ne samo na to šta je rečeno, već i na naĉin izricanja, a sve u cilju što bolje, potpunije i ekonomičnije komunikacije. Ako bismo pokušali da razgovaramo sa nekim licem u lice, a da pritom ne pomeramo nijedan deo tela, osim naravno govornog aparata, ustanovili bismo da nam to izuzetno teško ide.

Potreba da činimo pokrete rukama, šakama, glavom, mišićima lica, itd., gok govorimo i tako naglašavamo, pokazujemo, negiramo, slažemo se, osporavamo, ljutimo se, pokazujemo zadovoljstvo, nestrpljenje, toliko je velika da ljudi to čine čak i kad nisu vidljivi svom sagovorniku – na primer prilikom telefonskog razgovora.

Isto tako, prilikom pisanja sms-a ili četovanja, tvitovanja, i ostalih vidova pisane komunikacije na društvenim mrežama imamo potrebu da koristimo razne emotikone, i sl., i to je  još je jedan snažan pokazatelj da je teže potpuno preneti neku poruku bez korišćenja neverbalnih elemenata komunikacije. Očigledno nam je iz ovih nekoliko primera da je neverbalni nivo na jedan specifičan način čvrsto vezan za verbalni deo poruke.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.