studenti
Mesto za uspešne studente

Čelik prerada i proizvodi od čelika

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Legure raznih metala, a posebno čelik, vrlo su važni konstrukkcioni materijali jer imaju vrlo dobre mahaničke osobine i mogu se plastičnom deformacijom uspešno formirati u željeni oblik i dimenzije. Čelik je jedan od najvažnijih mašinskih i građevinskih materijala.

Čelik je materijal izvanrednih mehaničkih osobina, a osobine mu se mogu u širokim granicama podešavati promenom sastava (legiranjem) i mikrostrukturega ćemo razmotriti kako na svojstva čelika utiču razne vrste primesa i promene mikrostrukture.

Čelik je legura železa i ugljenika s ostalim elemenatima, te se uopšteno koristi u građevini i drugim granama zbog svoje visoke zatezne čvrstoće i niske cene. Bazni metal, železo, u mogućnosti je poprimiti dva kristalna oblika (alotropske forme), od kojih su: zapreminski centrirana kristalna rešetka (ZCK) i plošno (površinski) centrirana kristalna rešetka (PCK), zavisno o njegovoj temperaturi. To je interakcija onih alotropa s legirajućim elementima, primarno ugljenikom, što daje čeliku i gvožđu čitav spektar jedinstvenih osobina. U zapreminski centriranoj kristalnoj rešetci, tu je i dodatni atom železa u centru svake rešetke, a kod plošno centrirane rešetke postoji po jedan u centru svakog od šest površina kocke. Ugljik, drugi elementi i dodaci unutar željeza deluju kao nosioci tvrdoće, koji sprječavaju kretanje dislokacija koje se inače pojavljuju u kristalnoj strukturi atoma železa.

 

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.