studenti
Mesto za uspešne studente

Transportni uređaji

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pneumatski transport je u principu najefikasniji i najučinkovitiji način prijenosa čvrstih materijala u granulama, ili rinfuzi, do skladišta ili nekog postupka u okviru procesa/proizvodnje.
Pneumatski transport je jednostavan, pouzdan i fleksibilan. Smišljen je da bude jednostavan, a ipak efikasan način prebacivanja materijala sa jednog mjesta na kome se preuzima do jednog ili više mjesta na kojima se predaje. Pneumatski transport u industriji može se koristiti za prijenos svih vrsta čvrstih materijala i to od finog, kohezivnog, praha do vlažnih komada ugljena. Postupak transporta se odvija u zatvorenom prostoru i bez prašine. Time se osigurava da prijenos materijala ispunjava stroge Propise o kontroli materija opasnih po zdravlje (Control of Substances Hazardous to Health =COSHH) kao i drugu međunarodnu regulativu. Osim toga, pneumatski transport je manje štetan po životnu sredinu od tradicionalnih, mehaničkih načina.
Pneumatski transport materijala u gustoj fazi je pogodan za transport produkata koji su problematični, abrazivni ili trošni. Ovakvim načinom prijenosa, materijal se u obliku čepa potiskuje kroz cjevovod relativno malom brzinom (2-8 metara u sekundi). To znači da je habanje cjevovoda i cjevnih lukova minimalno te se tako smanjuje potrebno minimalno održavanje i produžava vijek trajanja komponenti sistema. Efikasna uporaba komprimiranog zraka osigurava manju potrošnju energije i smanjuje troškove eksploatacije.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.