Odlomak

Прва тумачења човека о његовом постанку и постанку света била су у облику митова, без критичког мишљења усмереног према спознаји, и када се јaвља филозофија, она се не развија из митова него против митова, као настојање доследног мишљења да рационално проникне тајне света и живота. Филозофија се јавља крајем 7. и почетком 6. века пре нове ере у Старој Грчкој, где се тaда била развила богата материјална и духовна култура. Тај народ, који ми зовемо Грцима, а који је сам себе називао Хеленима, говорио је дијалектима јединственог индоевропског језика, те су се Грци из разних крајева могли међусобно споразумевати и развијати. Пре 600. година пре нове ере, та значајна језичка заједница основала је независне градове-државе од улаза у Црно море дуж обале Мале Азије, на острвима, као и на копну које ми данас називамо Грчка. Она обухвата Кипар, Крит и неколико градова-држава јужне Италије и Сицилије: Кротону, Елеју, Тарениг и Сиракузу. Становници тих градова су били веома активни: тргују са многим народима, измењујући спознаје, а реформама је дoнекле осигурана и слобода, као битан предуслов за развој филозофије уопште, грчки дух се ослободио митских стега традиције и усмерио се ка слободном истраживању. Грчка филозофија, као самоникла и изворна наука, доноси нову, дo тада невиђену, реалност:

– Док су источњачко знање и мудрост битно одређени религијом и трaдицијом, грчка филозофијa је слободно истраживање,

–  Источњак се повлачи и пасиван је према свету, док  је Грк реалистичан, оптимистичан и предузимљив, верује у властити напредак и изразито је слободоуман ( богови му сличе, са њима сарађује).

  1. Кратак преглед грчке историје и културе до класичног доба

Стари Грци, су једна од најважнијих и најнеобичнијих појава у историји цивилизације. Целокупна данашња тзв. Западна цивилизација која се намеће као глобална, почива на темељима које су подигли стари Грци. Потребан нам је један доста широк историјски преглед развоја грчког народа као средство за бољи увид у њихову културу, као и један од њених најважнијих делова који су нам подарили – математику.

Грци су се као народ појавили на југу Балканског полуострва ( на месту где се отприлике и данас налази грчка држава), негде средином другог миленијума пре наше ере.

Период од 1850. до 1200. године пре н. е. у историји се назива МИКЕНСКА КУЛТУРА, а име је добио по Микени, граду на североистоку Пелопонеза, једном од најзначајнијих археолошких налазишта из те епохе. Микенску културу карактеришу огромни камени грађевински објекти. Савремена сазнања о микенској култури потичу из археолошких извора неписане материјалне културе, који су углавном прожети легендама и митовима. Најпознатији мит овог периода је онај о Минотауру – пола бику, а пола човеку, који влада из лавиринта испод палате у Кнососу на Кипру.

Око 1200. године пре н.е. долази до краха микенске културе, који је највероватније проузрокован бројним ратовима и великим природним непогодама. Затим наступа тзв. „ мрачно доба“ или „ грчка рупа“ ( 13. век п.н.е. – 8. век п.н.е.). услед великог сиромаштва и депопулације, споменици културе нису грађени од чврстог материјала, те сходно томе нису могли одолети зубу времена.

No votes yet.
Please wait…
Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 48 stranica
  • / /
  • Školska godina: 2008
  • Diplomski radovi, Matematika
  • Srbija,  Užice,  UNIVERZITET U KRAGUJEVCU - Učiteljski fakultet u Užicu   /

Više u Diplomski radovi

Više u Matematika

Komentari

Click to access the login or register cheese