studenti
Mesto za uspešne studente

Metodički pristup obradi razlomaka u početnoj nastavi matematike

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Za opšti obrazovni nivo veoma važno mjesto u nastavi ima matematika kao predmet. Matematika, kao predmetno područje, zauzima izuzetno značajno mjesto, u opštem sistemu nastavnih sadržaja, na svim nivoima uzrasta i obrazovanja. Teško se savlađuju njeni sadržaji jer zahtevaju upornost, izdržljivost i samoprijekoran i uporan rad.
Djeca polaze u školu prilično nepripremljena za shvatanje i ovladavanje sadržajima koji, u svom elementarnom obliku, treba da budu zabavni i interesantni. Otuda i shvatanje slike o matematici, kao predmetu kojeg se učenici plaše. Ako se ima u vidu okolnost da je, u konkretnom primjeru, riječ o nastavnim sadržajima, od izuzetnog značaja i važnosti, onda se njihovom izučavanju mora prići planski i sistematski i to od početka. Za realizaciju ovih zadataka uslovi su stvoreni i postojećim programom za osnovnu školu i brojem časova predviđenih za predmetno područje.
Razvojni procesi, koji se u uslovima naučno-tehničke revolucije, odvijaju ubrzanim tempom, temelje se prvenstveno, na znanju, kreativnosti i naučnosti. Navedeni činioci, kao najdragocjeniji kapital postaju vodeća proizvodna snaga.
U centru interesovanja nalazi se čovjek sa svojim sposobnostima. Škola i sistem školovanja daju izuzetan doprinos razvoju kreativnosti, mašte i stvaralaštva kod djece. Matematiku kao nastavni predmet ne favorizujemo, već pokušavamo da realno sagledamo naš udio u razvoju ličnosti. Pri tome polazimo od uvjerenja da matematika i njen stil mišljenja moraju postati sastavni dio opšte kulture savremenog čovjeka, tj. čovjeka kojeg obrazuju današnje škole, bez obzira da li će on vršiti posao koji koristi matematiku ili ne.
Modernizacija nastave je osnovni problem pred kojim se nalaze učitelji i učenici. Materijalna osnova škole je veoma skromna. U kontekstu toga, nastava matematike u našoj osnovnoj školi karakteristična je po naglašenoj težnji i relativno lošim rezultatima što u osnovi proizlazi ne iz subjektivnih snaga učenika, već prije svega iz nedovoljne razvijenosti metodike obrade nastavnog predmeta. Ovo se prvenstveno odnosi na programe matematike u svim razredima osnovne škole, pa otuda i na programski dio koji se odnosi na razlomke u razrednoj nastavi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.