Odlomak

Маларија и даље остаје најразорнија болест света јер од ње болује преко 200 милиона људи и од ње умире преко 200 милиона људи годишње. Највећи морталитет проузрокује инфекција са Plasmodium falciparum. У неким земљама света су лежишта комараца искорењена, али болест ипак постоји због миграције становништва у крајеве у којима је маларија ендемска болест. Учињени су покушаји да се болест искорени, али то није успело због развоја резистенције комараца према инсектицидима и због развоја резистенције изазивача болести према постојећим антималаријским лековима. Посебно треба истаћи да су се раширили мулти-резистентни сојеви P falciparum.

Већина антималаријских лекова делује против асексуалних еритроцитних облика паразита маларије. Најпознатији лекови у овој категорији су: artemisinin, hlorokin, hinin, hinidin i meflokin. У исту ову категорију спадају али спорије и слабије делују, а скоро увек се користе у комбинацији: пириметамин, сулфонамиди, сулфони и тетрациклини.

Primakin је једини антималаријски лек који се користи у циљу ерадикације ткивних облика плазмодија за које се иначе зна да проузрокују рецидиве.

Симптоми маларије су повишена телесна температура, дрхтање, болови у мишићима и зглобовима, главобоља, упорно повраћање, генералозоване конвулзије и кома. Симптоми болести се развијају 6-9 дана након уједа инфицираног комарца.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

  • 17 stranica
  • Farmakologija /
  • Školska godina: 2021
  • Seminarski radovi, Medicina
  • Srbija,  Ćuprija,  Visoka medicinska škola strukovnih studija u Ćupriji  

Više u Seminarski radovi

Komentari