studenti
Mesto za uspešne studente

Artroze

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Artrozis ili osteoartrosis je degenerativno reumatsko oboljenje perifernih zglobova. Iako su degenerativna reumatska oboljenja primarna oboljenja hrskavice, ne smeju se zaboraviti i promene koje se kao rani simptomi manifestuju na sinoviji i subhondralnom delu kosti. Promene na perifernim zglobovima i degenerativna oštećenja praktično počinju oko tridesete godine života. U sedmoj deceniji praktično 100% čovekove populacije ima degenerativne promene na zglobovima ili kičmenom stubu, ali je samo jedan broj klinički manifestovan. Iz tih razloga govorimo o „nemim“ i „manifestnim“ oblicima artroze.
Coxarthrosis ili artroza kuka je relativno česta i klinički vrlo značajna lokalizacija. Bolovi su najizraženiji u kuku a mogu iradirati u krsta, glutealnu regiju, preponu, natkolenicu i koleno. Bolesnik hramlje, prisutna ograničenost i bolna pokretljivost u kuku.
Gonarthrosis ili artroza kolena je najčešća artroza. Koleno spada u „noseće“ zglobove i izloženo je velikim opterećenjima na jedinicu površine zglobne ploče. Bolovi se javljaju pri menjanju položaja zgloba u toku stajanja, hodanju ili pri silaženju niz stepenice.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.