studenti
Mesto za uspešne studente

Čir na želucu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Ulkusna bolest (vrijed, čir, grizlica) predstavlja značajan javnozdravstveni problem. Približno 5-10% sveukupne populacije tokom života oboli od ove bolesti koja nastaje kada se naruši prirodna, fiziološka ravnoteža između agresivnih (primjerice želučana kiselina) i obrambenih uzročnika u probavnom sistemu, čime posljedično dolazi do stvaranja ulkusa kao ograničenog oštećenja sluznice prekrivenog fibrinom. Ulkus nastaje u onim dijelovima probavnog sistema koji su u dodiru sa želučanom kiselinom, a najčešće su to želudac i dvanaesnik.
Iako je u prošlosti bilo uvaženo mišljenje da stresni način života i određene prehrambene navike uzrokuju ulkus, danas je znanstveno dokazano da su najčešći i vodeći uzročnici ove bolesti infekcija bakterijom Helicobacter pylori i uzimanje nesteroidnih antireumatika (NSAR).

1.1. Čir na želucu

Čir želuca i čir dvanaesnika (Slika 1.) mogu se opisati kao ograničena oštećenja sluznice probavnog sistema koji prodiru kroz mišićni sloj sluznice, ostavljajući pri cijeljenju ožiljak. Glavnu ulogu u razvoju bolesti imaju infekcija bakterijom Helicobacter pylori, lijekovi, životni stil, teški fiziološki stres, ali i genetski faktori.
Ovo je danas veoma često oboljenje uzrokovano bakterijskom infekcijom i dugotrajnom primjenom nesteroidnih protuupalnih preparata (NSAID), kao što su npr. acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i sl. Ljuti začini ili stres nisu njegovi uzročnici kao što se prije mislilo, ali mogu potaknuti njegov razvoj i pogoršati simptome…….

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.