studenti
Mesto za uspešne studente

Epilepsija

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Mnogi misle da su napadi najveći problem u epilepsiji. Naravno, napadi jesu problem i cilj liečenja je da ih potpuno spriječimo, ako je ikako moguće. Ali ukoliko ste vi osoba sa epilepsijom, član porodice ili roditelj dijeteta sa epilepsijom, šta je to što čini vaš svakodnevni život tako teškim. Da li su to napadi? Ili je to briga o tome kakvu štetu može nanijeti slijedeći napad? Epileptički napad traje nekoliko minuta ili manje. Strah od slijedećeg napada može da traje doživotno.
Epilepsija predstavlja tendenciju ponavljanja epileptičkih napada. Epileptični napad nastaje zbog iznenadne, prekomjerne i sinhronizovane aktivnosti nervnih ćelija (neurona) mozga, koja se sama prekida. Tek ponavljani napadi predstavljaju epilepsiju. Jedan napad nije epilepsija, a imaju ga mnogi ljudi tokom života (5% populacije). Svaki čovjek ima prag dejstva različitih činilaca koji mogu izazvati epilepsiju. Kod epileptičara je ovaj prag za pojedine činioce smanjen. Incidenca pojave epilepsije je 4-8‰. U 75% epilepsija se javlja prije 20. godine.
Prema etiologiji epilepsija može biti:
– Primarna – nepoznatog uzroka,
– Epilepsija koja se javlja u okviru različitih genetskih anomalija i njen tok je predvidljiv. Ona uključuje: infantilne i juvenilne absanse, juvenilnu miokloničku epilepsiju, Lennox-Gestaut sy,
– Sekundarna epilepsija nastala na bazi oštećenja mozga od strane različitih bolesti. Ta oštećenja mogu biti: djelovanje teratogena, porodjajna trauma, neurotrauma, infarkt mozga, krvarenje, tumor mozga, infekcija, inflamatorno-degenerativne promjene.

1. Šta je epilepsija?

1.2. Definicija epilepsije
Riječ “epilepsija” je grčkog porijekla i znači “ščepati, iznenada zgrabiti”. Epilepsija je zajednički naziv za veliku grupu anatomskih ili funkcionalnih poremećaja mozga koji se ispoljavaju ponavljajućim napadima. Epileptični napad liči na unutrašnju električnu oluju. Iznenada, obično bez najave, veliki broj moždanih ćelija nekontrolisano šalje impulse i stvara se “električna moždana oluja”.Ova “oluja” remeti funkcije mozga i ispoljava se u vidu napada.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.