studenti
Mesto za uspešne studente

Hiruško lečenje periferne okluzivne bolesti

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Okluzivna bolest donjih ekstremiteta je aterosklerotski proces sa hroničnim tokom. Klinički dugo je asimptomatska, sa funkcionalnim tegobama u simptomatskoj fazi a krajnji stadijum je kritična ishemija koja je povezana sa povišenim rizikom za amputacijom. Za dijagnozu POB, dobra i ciljana anamneza je od velikog značaja. Pored opštih podataka, anamneza mora da sadrži: glavne tegobe, sadašnju bolest, ličnu i porodičnu anamnezu, faktore rizika. Fizikalni pregled je od posebnog značaja i sastoji se od: inspekcije, palpacije i auskultacije. Konačna dijagnoza se postavlja uz pomoć neinvazivnih (ABI, kolor dopler sken, angio CT) i invazivnih dijagnostičkih metoda (Seldinger angiografija).
Od uvođenja početnih rekonstruktivnih metoda trombendarterektomije i zamene homograftovima u kasnim 1940-im i ranim 1950-im godinama, veliki napredak postignut je u hirurškom lečenju POB. Trenutno postoje različite metode za tačnu procenu stepena i fiziološke težine bolesti. Osim toga, poboljšanja u proceni operativnog rizika pomogla su u donošenju odluke o optimalnom lečenju pojedinih bolesnika. Okludirani segment se revaskularizuje klasičnom hirurškom metodom (aorto bifemoralni bajpas, aorto ilijačni bajpas, femoro femoralni bajpas, trombendarterektomija Vollmarovim prstenovima) a u novije vreme i endovaskularnim procedurama (PTA i stent). Za klasični hirurški pristup revaskularizacije određenog segmenta najčešće su korišćene sintetske proteze. Koja revaskularizaciona metoda će se primeniti, zavisi od: TASC II morfološke klasifikacije lezije na tom segmentu, hitnosti intervencije, starosti pacijenta, kardiopulmonalnog i cerebrovaskularnog stanja pacijenta.
Napredak u izradi novih materijala za umetne transplantate, napredak u hirurškoj tehnici, intraoperativni tretman i postoperativni oporavak doprineli su znatnom smanjenju perioperativnog morbiditeta i mortaliteta, a dugoročne rezultate učinili puno boljima.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.