studenti
Mesto za uspešne studente

Krv

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Krv je endogena telesna tečnost svojstvena samo kičmenjacima. Limfa, druga telesna tečnost, nastaje iz krvi i u nju se uliva. Krv spada u tečna vezivna tkiva mezodermalnog porekla, što znači da poseduje veliku količinu međućelijske vezivne supstance koju stvaraju same ćelije vezivnog tkiva i zaronjene su u nju. Krv ulazi u sastav sistema za cirkulaciju.

Krv je neverovatna tečnost važna za funkcionisanje tela i održavanje života, koja se pumpa iz srca i stalno protiče kroz naše telo i putuje kroz kilometre arterija i vena nosivši hranljive materije, vodu ,kiseonik do svake ćelije. Ona se ponaša i kao služba za skupljanje otpada jer odnosi sve otpadne materije iz naših ćelija, a naročito nepoželjan CO2 koji se stvara kada se hrana meša sa kiseonikom da bi sagorela i iskoristila kao energija.

Krv ima i funkciju policajca u našem telu jer uništava opasne uljeze kao što su bakterije i drugi mikroorganizmi uzročnici mnogih bolesti. Često se u narodu za krv koristi izraz „tečnost koja život znači“ jer je krv bukvalno materija koja spašava život.

Brzina kretanja krvi u arterijama je 10-15 cm/sec. , u venama 20 cm/sec. a u kapilarima 0.5-1 mm/sec. Vreme kruženja krvi kod čoveka je 23 sec., kod psa 16.7 sec. dok je kod konja je 31.5 sec.

Krv teče u dva zatvorena sistema: plućni, koji provodi krv gde se ona oksidiše, i sistematski koji snabdeva telo oksidovanom krvlju. Krv je sastavljena od krvne plazme, nosioca životno važnih odbrambenih materija, od krvnih zrnaca i krvnih pločica. Plazma sadrži 90-92% vode i 60-67% eritrocita.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.