studenti
Mesto za uspešne studente

Krvarenje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Haima-krv, Rhegnymai-kidati – hemoragija. Predstavlja izlazak krvi iz kardio vaskularnog sistema u okolinu. Posljedica je oštećenja zida krvnog suda ili srčanog mišića, krvarenje može biti iz srca, arterija, vena i kapilara.
Krvarenje može da nastane kao posljedica:
• mehaničke povrede krvnih sudova gdje je došlo do otvaranja lumena krvog suda (Haemorrhagia per rexin)
• oštećenje krvnog suda patološkim procesom (Haemorrhagia per diabrosin)
• poremećaja propustljivosti krvnih sudova (Haemorrhagia per diapedesin).

Prema povređenom krvnom sudu krvarenje može biti:
• Arterijsko
• Vensko
• Kapiralno
• Kombinovano
1) Kapilarna krvarenja su neznatna površinska krvarenja, pri čemu ističe nekoliko kapi krvi. Ona se obično zaustavljaju sama, bez neke naročite pomoći i ne predstavljaju opasnost po život. Međutim, u slučajevima kad postoje izvesna krvna oboljenja koja sprječava zgrušavanje krvi, mogu biti opasni po život povrijeđenog.
2) Venska krvarenja poznajemo po tome što je krv koja ističe iz vena tamnocrvene boje i što iz povređenog krvnog suda krv curi, a ne izlazi u mlazevima. Vensko krvarenje može biti opasno po život. Naročito su opasne po život povrede velikih vena, posebno vena na vratu i u blizini srca, jer kroz otvorene vene može da isteče ogromna i nenadoknadiva količina krvi. Sem toga, srce može kroz otvor vene da usisa i vazduh, koji u vidu vazdušnog mjehura prođe kroz srce, uđe u plućnu arteriju i začepi je, što vrlo brzo izazove smrt. Ova pojava se naziva vaѕdušna embolija.
3) Arterijska krvarenja prepoznamo na prvi pogled, jer krv iz povrijeđene arterije izlazi u mlazevima (pulsira radom srca), a boje je svetlocrvene. Svako arterijsko krvarenje može biti opasno po život, jer krv iz arterije ističe brzo zbog pritiska srca na krv i povrijeđenu arteriju.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.