studenti
Mesto za uspešne studente

Način unošenja i oblici lekova

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Lek je hemijska supstanca namenjena za lečenje ili sprečavanje bolesti kod ljudi i životinja.Koristi se kao pomoćno sredstvo za postavljanje dijagnoza i za jačanje opšteg stanja organizma.Najveći broj lekova se proizvodi u farmaceutskim fabrikama.To su gotovi lekovi.Lekovi se mogu praviti i po preporuci lekara u apoteci i ove lekove nazivamo magistralnim lekovima.Ustanova u kojoj se lekovi čuvaju i izdaju naziva se apoteka.

2.0. Podela lekova

Podela lekova je višestruka.Dele se prema sastavu na proste i složene; jačini dejstva (blage,jake i veoma jake); načinu izdavanja (na lekove koji se izdaju na recept i one koji se mogu kupiti bez recepta) kao i po načinu primene da li služe za lokalnu-spoljašnju upotrebu ili sistemsku-unutrašnju upotrebu.
Osnovne oblike lekova čine: čvrsti lekovi u koje spadaju tablete, kapsule, praškovi, čepići tečni oblici lekova u koje spadaju rastvori, suspenzije, injekcije, kapi, lekovi za inhalaciju polučvrsti oblici lekova u koje spadaju masti, kreme, paste, gelovi.

3.0.Čvrsti oblici lekova

3.1. Tablete predstavljaju lek koji je čvrstog oblika. U organizam se unosi oralnim putem. Rastvara se u digestivnom traktu (želudac i tanko crevo) pod dejstvom želudačnog i crevnog soka. Tablete mogu bit ii u obliku dražeja koje su obložene aromatičnim i obojenim materijama. Zbog te obloženosti sporije se rastvaraju u digestivnom traktu, pa lek ima produženo delovanje jer postepeno oslobadja lekovitu supstancu. Lingvalete su tablete koje se stavljaju pod jezik. Ova vrsta tablet se resorbuje preko oralne sluznice i deluje na udaljene organe. Oriblete su vrsta tablet za sisanje i koriste se za lečenje promena u usnoj duplji.
3.2. Kapsule su čvrsti oblici lekova koje se resrbuju u tankom crevu. One se koriste za lekove koji imaju neprijatan ukus, lekove koji mogu da izazovu muku i povraćanje, oštećenje zuba. Lekovita supstanca se nalazi u kapsulama i unose se u organizam oralnim putem neotvorena is a malo tečnosti.
3.3. Praškovi su suprtno razdrobljene čestice leka.
cu.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.