studenti
Mesto za uspešne studente

Prevencija bolesti prljavih ruku

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Deca se kao populaciona grupa mogu smatrati kategorijm podložnom zarazi pogotovo kada je u pitanju širenje infekcija fekalno-oralnim putem zbog svojih psihofozičkih karakteristika.Ovde se pre svega misli na oralni put spoznavanja okoline ,posebno u uzrastu od 1 do 5 godina, a anajčešće konzumiranje manjih oborka što predstavlja dodatni faktor rizika kada je u pitanju unos namirnica zaraženih infektivnim agensima.
Kada se deca predškolskog uzrasta u pitanju higijenske mere za sprečavanje širenja takozvanih bolesti prljavih ruku sprovode se pasivno od strane roditelja i vaspitača uz postepen zdravstveno vaspitni rad
Izuzetno je važno edukovanje dece u vezi sa osnovnim elementima higijenskog ponašanja pri korišćenju sanitarnih instalacija i lične higijene.
Takođe je važna higijena predmeta iz čovekove okoline naročito predmeta opšte upotrebe ( posuđe,escajg, i dr. Predmeti koji se koriste tokom ishrane).
Namirnice predstavljju jedan od najčešćih puteva prenošenja mikroorganizama koji izazivaju crevne i zarazne bolesti, uglavnom se to odnosi nanamirnice koje se konzumiraju u sirovom stanju i samo od toga da li smo ih oprali pod mlazom tople vode zavisi da li ćemo se zaraziti ili ne.
U predškolskim ustanovama od ključne je važnosti omogućiti postojanje tople vode u sanitarnim prostorijama, tečnog sapuna ili sredstava za dezinfekciju. Pri tome bi terbalo podstaći decu da sama aktivno učestvuju u održavanju higijene tih prostora.
U situaciji kada postoji povećano rizik od nastanka nekog specifičnog zaraznog oboljenja trebalo bi osigurati poseban nadzor nad merama lične higijene koje deca sprovode u tim ustanovama.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.