studenti
Mesto za uspešne studente

Priprema pacijenata za endoskopska ispitivanja

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U vremenu u kom živimo edukacija pacijenata u gotovo svim oblastima medicine jeste aktivnost koja zauzima posebnu pažanju i kojoj se pridaje sve veći značaj i jeste jedan od glavnih zadataka sestara/tehničara, članova medicinskih timova. Naime, adekvatna edukacija pacijenata ne dovodi samo do povećane saradljivosti pacijenata, već i do uspešnijeg ishoda brojnih medicinskih procedura, smanjenog broja kompliakcija, bržeg oporavka pacijenata, kao i njihovog generalnog blagostanja i zadovoljstva medicinskim procedurama. Sestre se u svom radu svakodnevno suočavaju sa izazovima koje sa sobom donosi edukacija pacijenata, te je jasno da je u cilju adekvatne edukacije pacijenata neophodno sestrama obezbediti strukturisane korake edukacije pacijenata u brojnim oblastima.
Sestre se u svom radu na edukaciji i pripremi pacijenata često susreću sa teškoćama u slučaju realizacija medicinskih intervencija i procedura koje su označene kao neprijatne i bolne. Kolonoskopija i gastroskopija predstavlaju jednu od ovakvih medicinskih analiza. Naime, dok kolonoskopija podrazumeva dijagnostičko – terapijsku endoskopsku proceduru, kojom se pregleda debelo crevo uz pomoć fleksibilnog instrumenta- endoskopa, gastroskopija predstavlja endoskopsku dijagnostičku proceduru koja omogućava direktan pregled gornjih partija digestivnog trakta, u koji spadaju jednjak, želudac i duodenum. Ovako definisane ove medicinske procedure jesu veoma značajne za dijagnostiku, ali i lečenje u praksi savremene medicine današnjice.
Svrha ovog rada odnosi se na pružanje pomoći pacijentima kako za pripremu za postupke kolonoskopije i gastroskopije, tako i za oporavak nakon istih. Sam cilj rada odnosi se na ispitivanje uticaja novonastalog edukativnog programa na znanje pacijenata o procedurama gastroskopije i kolonoskopije, kao i ulozi pacijenta u okviru istih. Ovako definisan cilj je ostvaren metodologijom koja je podrazumevala izradu edukativnog programa, njegovu primenu na pacijentima koji su podvrgnuti endoskopskim ispitivanjima, kao i primenu upitnika namenjenog ispitivanju znanja pacijenata pre i nakon realizacije edukativnog programa, odnosno pre i nakon endoskopskih procedura.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.