Stečajni postupak u privrednom društvu
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Seminarski radovi, Skripte, Medicina
Objavio studenti.rs 21. januar 2019. Prijavi dokument
Proteini ili bjelančevine su veliki organski biomakromolekuli sastavljeni od amino kiselina, koje su poređane u linearne lance i spojene međusobno peptidnim vezama između ugljenikovog atoma i amino grupe dvije amino kiseline. Sekvenca amino kiselina u proteinu definisana je u genima i sadržana u genetskom kodu. Genetski kod određuju 20 “osnovnih” amino kiselina. Proteini mogu da djeluju zajedno da bi tako lakše dostigli određene funkcije i zato se vezuju u stabilne komplekse. Kao i svi biološki makromolekuli, kao što polisaharidi i amino kiseline, i proteini ulaze u sastav živih organizama i učestvuju u svim procesima među ćelijama.
Normalna ishrana u organizmu treba da osigura metaboličke potrebe organizma, tj. dovoljnu količinu i optimalan odnos proteina (bjelančevina), ugljenih hidrata, masti, vitamina, minerala i vode, kao i različitih drugih materija. Prema ulozi u organizmu, namirnice se mogu podijeliti, u energetske, gradivne i zaštitne, pa se normalnom ishranom podmiruju ove potrebe organizma.
Hranom se u organizam moraju svakodnevno unositi energetski ekvivalenti u vidu masti, ugljenih hidrata i proteina, kao i nezamjenjive ili „esencijalne“ materije.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio Studenteu 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Objavio ghhjhghjghjgjh 18. april 2024.
Komentari
You must be logged in to post a comment.