studenti
Mesto za uspešne studente

Sestrinske intervencije u održavanju vaskularnog pristupa za hemodijalizu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

U kliničkom značenju hemodijaliza je postupak pomoću kojeg se iz krvi uremičara uklanjaju razgradni produkti metabolizma (toksini), elektroliti koji su u višku (kalijum) i voda, a istovremeno dodaju važne supstancije koje nedostaju, a potrebne su organizmu – bikarbonati.
Hemodijaliza se sprovodi različitim hemijskim procesima: difuzija, ultrafiltracija, konvekcija i apsorpcija.
Kretanje molekula iz rastvora u kojoj se nalaze u većoj koncentraciji kroz polupropustljivu membranu u rastvor s manjom koncentracijom, temelji se na razlici u koncentraciji rastvora, a proces se zove difuzija.
Kod procesa ultrafiltracije dolazi do prolaska molekula vode kroz sve vrste polupropustljivih membrana, a pokretači su mehanizmi hidrostatski i osmotski pritisak. Proces ultrafiltracije, a posebno prilikom filtriranja velikih količina tečnosti kroz vrlo propustljive membrane s relativno velikim porama može pospešiti uklanjanje malih do srednje velikih molekula iz krvi bolesnika na dijalizi konvekcija. Princip konvekcije najčešće se upoređuje u postupcima hemofiltracije i hemodijafiltracije, pomoću kojih je moguće iz plazme bolesnika odstraniti srednje velike molekule.
Neke belančevinaste materije moguće je tokom dijalize ukloniti iz plazme bolesnika apsorpcijom na membranu dijalizatora.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.