studenti
Mesto za uspešne studente

SPECIFIČNOSTI FIZIKALNOG LEČENJA I FUNKCIONALNOG OSPOSOBLJAVANJA NAKON POVREDA NERAVA DONJEG EKSTREMITETA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Glavna funkcija perifernih nerava je sprovođenje impulsa od CNS-a ka periferiji i obrnuto. Akson predstavlja centralni deo nerva,okolo je perineurijum i epineurijum.Svako nervno vlakno je posebno obavijeno endoneurijumom koji im daje čvrstinu i mehaničku zaštitu. Prema građi nervna vlakna se dele na mijelinska i amijelinska. Mijelinska vlakna su mlađa i obavijena satelilnim ćelijama. Svaka satelitna ćelija obavija vlakna u dužini od 1-2mm. Između satelitnih ćelija nalaze se suženja ( Ranvijerova suženja) koja predstavljaju mesta gde se može izazvati nadražaj nerva.
Postoje 3 tipa povreda perifernih nerava¬:
Neuropraksija – najlakša povreda nerva,jaka kontuzija nervnog tkiva koje je postalo istegnuto i ishemično. Dolazi do disfunkcije nervnih ćelija, poremećaja provodljivosti nerva (pareze) koji je reverzibilan. Oporavak se očekuje unutar šest nedelja.
Aksonotmeza – predstavlja prekid aksona i mijelinskog omotača,a sačuvani su vezivni omotači. Akson distalno od povrede degeneriše. Proksimalno od lezije dolazi do smanjenja dijametra aksona i mijelina. Oporavak ponekad iziskuje tretman i do 18 meseci,u zavisnosti od visine lezije. Prisutna je paraliza, gubitak funkcije, lezija senzibiliteta.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.