studenti
Mesto za uspešne studente

Uloga vode u organizmu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

UVOD

Voda (H2O) je jedan od najvažnijih spojeva na Zemlji. Molekule vode dipolnog su značaja i mežusobno su povezane vodikovim vezama(slika 1). Zahvaljujući vodikovoj vezi, voda je na sobnoj temperaturi u tekućem agregatnom stanju. Poznato je da je sumporvodik(H2S) pri sobnoj temperature plin, a kad bi molecule vode bile povezane samo Van der Waalsonovim silama, onda bi I voda bila plin, a život na Zemjli nemoguć. Vodikova veza je također razlogom srazmjerno visokog ledišta vode i pravilne tetraederske structure leda (slika 2). Kako je gustoća vode najveća pri 4 C, led je lakši i pliva na vodi. Zato se prirodne vode zamrzavaju od površine prema dnu, a led na površini štiti organizme u vodi od smrzavanja.

Da bi se razumjela uloga vode u organizmu,potrebno je prije svega upoznati njena svosjtva

 

 

 

ULOGA VODE U ORGANIZMU

Život se ne može zamisliti bez vode u kojoj su se i pojavili njegovi prvobitni oblici. Svaka živa stanica sadrži slobodnu ili vezanu vodu. Za održavanje života bitno je da se količina vode održava u određenim granicama. Ona čini 55-60% ukupne mase odraslih osoba i nešto više kod djece. Zbog stalnog kretanja u organizmu voda napaja organe kroz koje prolazi i obnavlja tekućine u njima.

Količinu tjelesne tekućine reguliraju koža i bubrezi. Znojenje održava unutarnju temperaturu na 37°C, a bubrezi filtriraju otrove i odvode produkte metabolizma iz krvi putem urina.
Organizam čovjeka dobiva vodu hranom (gotovo sva hrana sadrži vodu), razgrađujući nutrijente koji daju energiju, te unosom tekućina (voda i napici).
Niti jedan drugi nutrijent nije uključen u tako mnogo različitih funkcija ljudskog organizma kao voda. Organizam odrasle osobe sadrži oko 50 kg vode. Pri manjim gubicima javljaju se smetnje, a gubitak od 15% ukupnog sadržaja vode već izaziva smrt. Zanimljivo je spomenuti da čovjek može živjeti bez hrane tjednima, čak i mjesecima, dok bez vode vrlo brzo umire.
Čitav je život na Zemlji, u biti, nastao u vodi.

 

 

 

 

VODA KAO GRADIVNI MATERIJAL ORGANIZMA
Čovječiji embrio sadrži oko 96 % vode. U toku fetalnog razvoja ta se količina postupno smanjuje, tako da organizam dojenčeta sadrži u prosjeku 70 % vode, dok organizam srednjih godina sadrži oko 65 %, dok u starosti voda otpada I do 59 %. Mršave osobe imaju veći postotak od ugojenih osoba, što znači da postotak masti I vode stoje u obrnutoj proporciji.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: ,

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.