studenti
Mesto za uspešne studente

Važnost ishrana i zdravlje dece

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hrana sadrži hranjive i biološko aktivne materije koje su značajne za našu sposobnost razmnožavanja, rasta i razvoja i jako utiče na vitalnost i otpornost od raznih bolesti i zaraza. Kako bi naš organizam funkcionisao normalno, potrebna mu je pravilna ishrana, pod kojom se podrazumeva ishrana puna vitamina i minerala.

Pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno korišćenje raznovrsne hrane, u količinama koje zadovoljavaju naše realne potrebe. Počevši od belančevina, minerala, ugljenohidrata, vitamina, enzima, prirodnih boja i drugih bioloških aktivnih sjedinjenja koje regulišu metabolizam. Ako se preobilno hranimo, izlažemo se nakupljanju masnih naslaga i nizu hroničnih oboljenja koje su karakteristične za osobe sa viškom kilograma.

Ako se ipak nedovoljno hranimo ili koristimo jednoličnu hrani i rafinirane proizvode, pojaviće se zdravstveni problemi od nedovoljnog unosa određenih sastojaka koje su od vitalnog značaja za normalno funkcionisanje našeg organizma.

Ishrana je optimalan faktor rasta i razvoja organizma i direktno utiče na njegovu radnu sposobnosti dužinu života. Da bi se sprovela pravilna ishrana neophodno je poznavati osnovne principe pravilne ishrane, sadržane u sledećem:
• Racionalna ishrana – predstavlja odnos između količine unete hrane i količine utrošene u organizmu za odgovarajuće procese, a to su: termoregulacija, rad unutrašnjih organa, fizička aktivnost, itd. Odstupanje od ove ravnoteže dovodi do preobilne ili nedovoljne ishrane, Racionalna ishrana istovremeno znači uzimanje namirnica koje su jeftinije, ali jednako vredne tako da se ne umanjuje nutritivna vrednost jela.

• Uravnotežena ili umerena ishrana – predstavlja optimalnu količinu hranljivih sastojaka. Ona ne sme biti ni preobilna niti nedovoljna , ne samo u energetskom smislu, već i u pogledu i drugih hranljivih sastojaka, posebno vitamina i minerala. I preobilna i nedovoljna ishrana mogu dovesti do različitih poremećaja u organizmu i slabljenja njegove vitalne sposobnosti.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.