studenti
Mesto za uspešne studente

Zdravstveno vaspitni rad u ustanovama zdravstvene zaštite

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Zdravlje je stanje potpunog fizičkog,psihičkog i socijalnog blagostanja, lične percepcije i funkcionalne sposobnosti,a ne samo odsustvo bolesti i iznemoglosti.
Definicija zdravlja ima pet dimenzija. Tu spadaju fizičko,mentalno,društveno zdravlje,lična percepcija sopstvenog zdravlja I funkcionalna sposobnost.
Zdravstveno vaspitanje ili vaspitanje za zdravlje je medicinsko pedagoška disciplina koja se bavi unapređenjem zdravstvene kulture naroda sa osnovnim ciljem da zdravstveno vaspita pojedince ili grupu koji će ga ceniti kao najveću vrednost i za zdravlje učiniti određene napore.
Zdravstvena zaštita predstavlja kombinaciju lične i kolektivne odgovornosti za zdravlje, javne (državne) odgovornosti za obezbedenje javno-zdravstvenih funkcija, čitavog spektra aktivnosti za obezbeđenje drugih mera, koje uključuju sa jedne strane državni i privatni sektor, a sa druge dobrotvorne i humanitarne organizacije za preduzimanje akcija u zajednici.
U tom složenom sistemu izdvajaju se komponente kao što su resursi (kadrovski i materijalni), finansiranje, organizacija, administracija, upravljanje i pružanje zdravstvenih usluga.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.