studenti
Mesto za uspešne studente

Korporativno upravljanje

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) definiše korporativno upravljanje “kao strukture i procese za vođenje i kontrolu privrednih društava”. Ima puno različitih definicija, ali većina je zasnovana na samom društvu i ima nekoliko zajedničkih elemenata:
 Korporativno upravljanje je sistem odnosa definisan strukturama i procesima
 Ovi odnosi mogu da obuhvate strane s različitim i ponekad suprotnim interesima
 Sve strane učestvuju u vođenju i kontroli društva
 Sve ovo se čini s ciljem da se kroz pravilno raspoređivanje prava i odgovornosti obezbedi dugoročno održavanje i povećavanje vrednosti akcionarskih uloga.

Mnogi međunarodni propisi razmatraju ulogu nosilaca interesa u procesu upravljanja. Stepen u kojem nosioci interesa učestvuju u korporativnom upravljanju u velikoj meri zavisi od nacionalnih zakona i prakse i stoga može varirati od zemlje do zemlje. U svakom slučaju, organi upravljanja u društvu imaju interesa da posvete dužnu pažnju ovom složenom pitanju.

Sistemi korporativnog upravljanja evoluirali su tokom vekova, a istorija takođe beleži i čitav niz dobro poznatih propasti privrednih društava. I u Srbiji se mnogo toga promenilo od prvih dana tranzicije. Usvajanje Kodeksa Korporativnog upravljanja Privredne Komore Srbije 2005. godine je prekretnica u razvoju korporativnog upravljanja u našoj zemlji. Jula 2008. god usvojen je i Kodeks korporativnog upravljanja Beogradske berze.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.