studenti
Mesto za uspešne studente

Ljudski resursi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Čovek je srž svakog i najvažniji faktor generisanja nove dodatne vrednosti. Stoga je menadžment ljudskih resursa od presudnog značaja za razvoj svake organizacije i preduzeća. Menadžment ljudskih resursa predstavlja upravljanje ljudima koji individualno i timski doprinose ostvarenju biznis ciljeva organizacije. Tu je da Vam omogući da date svoj puni potencijal i da u kompaniji pravi čovek bude na pravom mestu. Ovaj sektor ima ulogu razvijanja odgovornosti i povećanja produktivnosti i efikasnositi svakog posebnog sektora. Povezuje timove i ljude, ubrzava i olakšava procese.

Da bi organizacija odgovorila zahtevima modernog doba, neophodno je vršiti kvalitetnu i efikasnu regrutaciju i selekciju, odabrati prave ljude za posao i efikasno koristiti ljudske potencijale, motivisati radnike, eliminisati odsustva, uvesti pravedno nagrađivanje, sisteme napredovanja i donositi odluke na osnovu trenutnih informacija. Stručna selekcija i orjentacija zaposlenih omogućuje da zaposleni budu dobro raspoređeni, i to na osnovu svojih sposobnosti, sklonosti i motivisanosti za rad. Sve je ovo posao menadžera ljudskih resursa i način razmišljanja jedne savremene organizacije.

Cilj svake organizacije je da njeni zaposleni optimalno obavljaju posao, i da imaju visok stepen zadovoljstva. Ovo je moguće postići ukoliko se uspostavi idelna klima u organizaciji i to je upravo zadatak menadžera za ljudske resurse. Kompetencija u upravljanju klimom na poslu jednako je važna kao i tehnološko znanje o poboljšanju produktivnosti i zadovoljstva poslom. Tu su bitni brojni sistemi motivacije i nagrađivanja.

Takođe, zaposleni u ljudskim resurisma imaju zadatak promovisanja koncepta stalnog usavršavanja (popularni „lifelong learning“), i tu su da koncept konkretno podrže valjanim i pravovremenim odabirom i organizacijom edukacije i treninga za zaposlene koji zaposleni vode računa o tome nazivaju se najčešće specijalisti za edukaciju.

Menadžeri ljudskih resursa su poznavaoci osnova psihologije rada, pravnih propisa sa područja rada i radnih odnosa, zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, socijalne zaštite i zaštite na radu. Moraju poznavati zakone i zakonske propise, interne propise preduzeća ili organizacije u kojoj su zaposleni (statut, pravilnike, ugovore, kolektivne ugovore).

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.