studenti
Mesto za uspešne studente

Lokalna samouprava

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lokalna samouprava (LS) posmatrana u užem smislu je skup aktivnosti javne uprave u domenu kompetencija utvrđenih zakonom. U širem smislu LS predstavlja sve one aktivnosti vezane za funkcionisanje konkretne društvene zajednice na određenom prostoru koji je određen zakonom. Lokalna samouprava je „veliki realni sistem“, pri čemu se atribut „veliki“ odnosi na mnoštvo elemenata i složenost veza između njih. Informacioni sistem (IS) odražava LS obezbeđujući adekvatne informacije i podatke potrebne upravljačkom sistemu, samim tim informacioni sistem postaje instrument za upravljanje razvojem i funkcionisanjem LS. Možemo zaključiti da su informacije te koje znatno utiči na rad upravljačke strukture. Efektivnost sistema LS bitno zavisi od raspoloživih resursa, nivoa organizovanosti kao i kadrovske i tehničke opremljenosti njenih pojedinih delova, i ona se može povećati primenom složenog skupa mera u domenu unapređenja organizovanosti lokalne zajednice, unapređenja kadrova i primenom informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT).
Tema ovog diplomskog rada je Praćenje izvršenje rešenja elektronskim putem, pri GO Rakovica posmatrano sa aspekta menadžmenta i zakonske regulative. U uvodnom delu rada dat je prikaz GO Rakovica, kao i prikaz funkcionisanja opštinske uprave (makroorganizaciona šema), što je bilo neophodno da bi smo shvatili način funkcionisanja Odseka za izvršenje koji je u sastavnom delu Službe za Građevinske, inspekcijske i upravne poslove GO Rakovica.
Cilj rada je da se prikaže poboljšanje rada odseka za izvršenje i to implementacijom informacionih i komunikacionih tehnologija i korišćenjem softverskih alata.
U radu je opisan informacioni sistem za praćenje izvršenja pri GO Rakovica koji je realizovan sa relacionom bazom podataka i implementiran u Access-u 2003, u kome se podaci se pamte tako da budu nezavisni od programa koji ih koriste, i struktuiraju se tako da je omogućen porast baze. Posle svake aktivnosti nad bazom, koja predstavlja logičku celinu posla, stanje baze mora biti konzistentno (valjano); to znači da podaci u bazi i odnosi među njima moraju zadovoljavati unapred zadate uslove koji odslikavaju deo realnosti modelirane podacima u bazi.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.