studenti
Mesto za uspešne studente

Menadžer, lider, vođa

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1. UVOD

Polazim od pretpostavke da još uvijek mnogi ljudi ne znaju odnosno ne shvaćaju kako je vodstvo tj. menadžment postao vrlo važan segment svake organizacije, bila ona mala, srednja ili velika. Menadžment je prisutan od davnih dana pa i pri najjednostavnijim oblicima prvih organiziranih grupa kao što je obitelj, nalazimo osobu, „vođu“ koja preuzima ulogu leadera.
U najranije vrijeme čovjek je bio preokupiran vlastitom sigurnošću, održavanjem samog sebe na životu, zaštitom i opstankom općenito. Danas čovjek provodi većinu svog vremena radeći za organizaciju. Njegove potrebe za identifikacijom sa društvom/zajednicom u kojoj živi i iz koje proizlaze sigurnost života, zaštita, održavanje na životu i osjećaj pripadnosti ostaju neizmijenjene od davnih dana.
Vodstvo je izvorna funkcija menadžmenta i kao takvu je unutar organizacije obavljati mogu samo i isključivo menadžeri.
„…Lideri su pojedinci, a njihovi zaposlenici posjeduju određene kvalitete i pojedinosti. Stoga ne postoji pravo ili krivo ponašanje lidera. Dobro vođenje je obilježeno svojim utjecajem…“

2. ULOGA, ZADACI I KARAKTERISTIKE SUVREMENOG MENADŽERA

Menadžeri/vođe/lideri formiraju pravce, usmjeravaju ljude sukladno filozofiji tj. misiji organizacije/tvrtke, motiviraju i inspiriraju te donose pozitivne ponekad i dramatične promjene. Ponašanje menadžera ima velik utjecaj na ponašanje vođenih/zaposlenika jer oni promatraju ponašanje svog vođe. Ponašanje lidera, dakle, vrši značajan utjecaj na uspješnost i doprinose zaposlenika.
Biti dobar vođa znači imati samopouzdanja, samopoštovanja ali i poštovanja prema drugim ljudima. Poštovati druge ljude, saslušati njihove sugestije i mišljenja, uzeti u obzir tuđe stavove i ideje znači zadobivati njihovu lojalnost i povjerenje. A to su temelji svakog dobrog menadžera. Kvalitetan menadžer će kombinirati više stilova vodstva te preuzeti glavnu ulogu tek ako pravilno i pravično koristi svoja ovlaštenja.
Menadžeri motiviraju svoju grupu, a donošenjem odgovarajućih odluka otkrivaju u pojedincu njegove kvalitete i potencijale te na taj način kreiraju nove, kreativne puteve uz suradnju cijele grupe za postizanje odgovarajućih ciljeva, vizija, misija….

Kako prepoznati „velikog“ menadžera?

Ne radi se o onima sa fiktivnom moći i fiktivnim uspjehom, niti o direktorima sa najvećim brojem podređenih i velikom plaćom…..ovdje je jednostavno riječ o smislu za biznis, osjećaju za ljudskost i poštenje, sposobnosti da se u svakom trenu prilagodi novoj situaciji, riječ je o ljudima koji imaju svijest o samome sebi na više razina, koji znaju gdje su, koliko znaju i mogu postići, što planiraju i na koji način to ostvariti.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči: , ,

1 Komentar

  1. Malo „slobodniji“ rad. Pisan jednostavnim jezikom, ciljano da laike uvede u tematiku. Vrlo lako razumljiv i citljiv. Jake reference ka liderstvu, upravljanju kadrovima i menadzmentu uopste. Vrlo lepo koncipiran rad sa smislom za tok izlaganja, bez skakanja sa teme na temu sto znaci da nisu samo nabacani citati. Vrlo koncizno i razumljivo. Bravo!

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.