studenti
Mesto za uspešne studente

Motivisanje zaposlenih

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Da bi svako od nas preduzeo neku akciju mora da bude motivisan. Upravo su motive glavni pokretač ljudske aktivnosti. U psihologiji se motivacija tumači kao pobuda ili razlog za ciljno ponašanje ljudi u pravcu ostvarenja nekog cilja ili postizanja određene koristi – rezultat. U teoriji organizacije i upravljanja, pojam motivacije tumači se kao podsticaj ili podstrek za zaposlene da rešavaju svoje zadatke i time doprinesu ostvarivanju organizacionih ciljeva.

Upravljanje i razvoj ljudskih potencijala postaje sve značajnije zbog novog mesta i uloge čoveka u svim društvenim procesima kao i u njihovom upravljanju. Motivacija i zadovoljstvo zaposlenika postaju temelj zanimanja savremenog manadžmenta ljudskih potencijala jer jedino se izgradnjom kvalitetnog motivacijonog sistema može pomoći organizaciji da poveća svoju konkurentsku sposobnost i vrednost.
Dosadašnji koncepti motivacionih sistema, motivacionih tehnika i strategija postaju nedovoljno fleksibilni, pa je potrebno razvijati i uvoditi nove, koji ce svojom razrađenošću i svestranošću dovesti do visoke motivisanosti i zadovoljstva zaposlenika, a time istovremeno i ostvariti uspešno poslovanje. Iz navedene problematike definiše se i sljedeći predmet ovog rada: Istražiti i utvrditi područja motivacije i motivacijskih tehnika koja se mogu razraditi i primeniti u upravljanju ljudskim potencijalima kako bi ono bilo što efikasnije i zadovoljilo različite ljudske potrebe te ujedno predložiti aktivnosti njihove primene.
Primenom naučnih dostignuća u području motivacije na upravljanje ljudskim potencijalima može se znatno doprineti povećanju motivacije i zadovoljstva zaposlenika, a time i povećanju konkurentske sposobnosti i vrednosti poduzeća.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ključne reči Ključne reči:

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.