studenti
Mesto za uspešne studente

Organizator praktičnog obrazovanja kroz savjetodavnu funkciju

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sa ciljem realizacije praktičnog obrazovanja koji je predviđen kod poslodavca, škola je u obavezi da ostvari saradnju sa privrednim društvima. Saradnja se ostvaruje direktnom komunikacijom uprave škole i organizatora praktičnog obrazovanja sa predstavnicima privrednog društva u mjestu boravka i van mjesta boravka. Komunikacija se odvija u više faza tokom cijele godine.
Kontakt sa poslodavcem, sa ciljem organizovanja praktičnog obrazovanja škola ostvaruje najkasnije do kraja prethodne nastavne godine, kako bi se blagovremeno moglo planirati kod kojeg će se poslodavca realizovati praktično obrazovanje za pojedine obrazovne programe, sa ciljem upoznavanja poslodavca o svom radu i potrebi da se praktično obrazovanje ostvari kod privrednih društava. U ovom kontekstu škola šalje inicijalno pismo poslodavcima za koje procjenjuje da ispunjavaju uslove za prijem učenika i u skladu sa njihovim interesovanjem.
Cilj inicijalnog pisma je zvaničan poziv poslodavcu za sastanak na kojem će se iskazati potrebe i dobiti informacije o mogućnostima i uslovima poslodavca za prijem učenika. Nakon prvog sastanka, u skladu sa definisanim interesima, pristupa se definisanju saradnje kroz sporazum ili ugovor.
Druga faza komunikacije između poslodavca i škole odvija se po potpisivanju sporazuma ili ugovora sa ciljem njihove realizacije. Komunikacija se nastavlja tokom cijelog perioda rada učenika kod poslodavca i nakon toga, kako bi se izvršila evaluacija saradnje i donijele odluke za njeno unapređenje.
Škola i privredno društvo u toku razgovora o realizaciji praktičnog obrazovanja definišu sljedeće:
• Broj učenika/ca po obrazovnim profilima
• vrijeme koje učenik provodi kod poslodavca
• Prava i obaveze škole, poslodavca, učenika/ca i roditelja/zakonskih staratelja za vrijeme trajanja praktičnog obrazovanja
• Način i dinamiku komuniciranja u dijelu praćenja realizacije praktičnog obrazovanja i rješavanja eventualnih nepredvidljivih okolnosti
• Imenovanje osobe koja će pratiti rad kod poslodavca (instruktor praktičnog obrazovanja)
• Kodeks ponašanja privrednog društva
• Kriterijumi za izbor privrednog društva
• I druge informacije za koje se smatra da su relevantne za proces pripreme, planiranja, realizacije i evaluacije praktičnog obrazovanja
2. Izbor privrednog društva
Važan dio u realizaciji praktičnog obrazovanja je izbor privrednog društva. Prije slanja inicijalnog pisma i potpisivanja bilo kakvog oblika saradnje škola treba da utvrdi kriterijume za izbor privrednog društva, u skladu sa programom predmeta odnosno modula. Elementi koji su od značaja za realizaciju praktičnog obrazovanja kod poslodavca trebaju biti koncipirani na način da obuhvataju sve faze u realizaciji praktičnog obrazovanja sa utvrđenim prioritetima i standardima ispod kojih nije moguće ostvariti saradnju.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.