studenti
Mesto za uspešne studente

Poslovna kultura Grčke

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Poslovna kultura se gradi na uspesnoj poslovnoj komunikaciji i uspostavljanju kvalitetnih poslovnih veza. Ona je deo opste culture. I kao sto kultura vuce svoje korene iz najdubljih tekovina istorije coveka, njegove drustvenosti i odnosa prema prirodi, tako i poslovna kultura proizlazi iz opste culture, a uspesno poslovanje je moguce, samo ukoliko se razumeju kulturne ura se razlike i pravila ucesnika iz razlicitih krajeva sveta. Naime, poslovna kultura se shvata kao skup individualnih i zajednickih razmisljanja i ponasanja, koji se temelje na opste prihvacenim pravilima u konkretnom poslovnom sistemu, a uspesno poslovanje na drugim trzistima znaci, u potpunosti razumeti druge, koristeci to za ostvarivanje sopstvenih ciljeva i pretvoriti u situaciju, u kojoj svi dobijaju.
Grcka je zemlja bogate istorije,duge tradicije i zanimljivih mitova. Danas ovu zemlju naseljava preko deset miliona ljudi, od kojih je vecina 98% deklarisanih Grka. Dominantna religija je hriscanska,odnosno grcka pravoslavna vera kojoj upravo pripada 98% populacije. Glavni grad je Atina. Grcka svakako ima i razvijenu poljoprivredu, proizvodnju hrane, maslinki, maslinovoh ulja i vina. Najvece prihode ubire od turizma,ali i pomorskog transporta.
Grcka je svakako, danas modern drustvo, razvijene industrije i dobre mesavine tradicionalnog i modernog, gde je prisutan jak osecaj za porodicu, koja ne znaci samo uzi krug, u koji su ukljuceni roditelji i deca, kao sto je to u Finskoj ili Danskoj, vec vise generacija na okupu, sto ukljucuje i prisustvo tetaka, ujaka, striceva, i ostalih rodjaka. Iz uzeg i sireg porodicnog kruga, clanovi porodice dobijaju zastitu i podrsku. To moze biti pomoc u nalazenju posla ili pozaajmice u novcu koja se sigurno dobija, i kao sto je sigurno da ce porodica pomoci,tako je sigurno i vracanje duga, jer je to pitanje casti. Zakonski, zene su ravnopravne od 1952 god. mada su muskarci, dugo imali ulogu da obezbede hranu i stanovanje za porodicu, a zene da se brinu oko kuce i porodice. Sada je ovo izmenjeno i ukupno je zaposleno oko 40% zena, bez obzira na cinjenicu da su cesto placene manje od svojih muskih kolega. Kumstvo takodje igra vaznu ulogu u ovom drustvu. Deca obicno dobijaju ime po nekom od svetitelja, tako da je obavezna proslava imendana,koji je vazniji od rodjendana. Ukoliko njihov svetitelj nema konkretan poseban dan, imendan ce proslavljati na dan Sv. Trojice. Bez obzira na uveliko umanjen uticaj na nove generacije, svi tradicionalno prisustvuju ceremonijama u crkvi, kao sto su vencanja, krstenja ili sahrane. Glavni praznik je Vaskrs, a za njim i ostali crkveni praznici.

1.DRUSTVENO-GEOGRAFSKE ODLIKE GRCKE

Grcka je usvojeno, krace ime- Hellias, Heliada, i njeni stanovnici se zapravo izjasnjavaju kao pripadnici Helenske republike.Naime, njeno zvanicno ime i jeste Helenska republika i od 1975god kada je potpisana konstitucija i referendum, kojim je odbacen svaki vid monarhije, ovaj demokratski sistem jeste parlamentarna republika. Grcka je neformalno sastavljena od trinaest periferija;Atika, Peloponez, Centralna Grcka, Euboja i Tesalija sa grupom ostrva Sporadi, kao i Epir, ostrva Dodekanisa, Kiklodska ostrva i Krit. Juzni deo Balkanskog poluostrva, naselila su tokom drugog milenijuma pre n.e. Grcka plemena, Ahajci, Jonci, Dorci I Eloci. Grci su odevek, bili dobri moreplovci,zahvaljujuci moru i svojoj razudjenoj obali. Stari grci su sebe nazivali Helenima a svoju drzavu Hellada. Rimljani su im dali ime Grci. Stari Heleni su verovali u mnoga bozanstva-Zevs, Atina, Hera, Posejdon, Had, Dionis, Afrodita…Mnogi istorijski spomenici iz tog doba, danas su centar interesovanja brojnih turista i kljucni za razvoj turistickog poslovanja. Naime, klasicno doba Grcke je period koji je iza sebe ostavio brojne spomenike culture. Rimljani su zatim osvojili Grcku, i ona je bila u sastavu rimskog carstva, i kasnije Vizantije , a onda i pod vlascu Otomanskog carstva sve do 1450god. Svoju nezavisnost, Grcka je stekla 1834god. dok clanstvo u Evropskoj Uniji, stice jos 1831god. Od januara 2000 god clanica je Sengenske zone, a od januara 2001god. zvanicna valuta je evro.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.