studenti
Mesto za uspešne studente

Savremene tendencije u menadžmentu i potreba za promenama u domaćim preduzećima

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Globalizacija stvara mogućnost novih oblika poslovanja i ukida barijere slobodne trgovine različitih nacionalnih ekonomija. Karakteristika globalizacije je da podstiče nejednak rast. Dok su neki regioni postali jezgra ekonomskog napretka, drugi su ostali na periferiji. Svetsko tržište predstavlja jednu veliku globalnu pozornicu, čiji su akteri privredni subjekti koji se bore za što bolju konkurentsku poziciju na njoj. Svedoci smo brzih promena, novih tehnoloških rešenja i znanja koje svakim danom sve brže zastareva. U takvim uslovima, uspeh na međunarodnom tržištu, omogućen je svim preduzećima koja svoje poslovanje temelje na znanju i kontinuiranom unapređenju kvaliteta. Glavni tržišni konkurenti dolaze iz visoko razvijenih privreda, i sve više iz novoindustijalizovanih zemalja. Problem ulaska u međunarodne tokove poslovanja imaju male privrede, zemlje u razvoju i one koje prolaze proces tranzicije.
Biti konkurentan znači obezbediti kontinuirani rast i razvoj. Konkurentnost jedne privrede predstavlja konkurentsku sposobnost njenih privrednih subjekata, ali i poslovni ambijent koji je ona spremna da im pruži. Prema Porteru, konkurentnost nacije zavisi od sposobnosti njene privrede da se inovira i unapređuje.
Globalizacija menja izgled sveta, ali i način na koji mi gledamo na svet. Globalna prerspektiva otkriva nam činjenicu da sve jače veze sa ostatkom sveta znače da naši postupci imaju posledice po druge, a da svetski problemi imaju posledice po nas same. Globalizacija nosi sa sobom i prilike i izazove, oslobađa i sputava, stvara najveća tržišta i omogućava potencijalnim igračima da budu manji nego ikada. Globalizacija je širenje znanja i ideja, tehnološki napredak, razvoj poslovnih procesa ili promena načina života. To je proces pomoću kojeg doživljavamo svakodnevni život, obeležen difuzijom proizvoda i ideja, koji postaje standardizovan širom sveta. Stvaran proces globalizacije je grčevit, haotičan i spor.
Globalizovani svet se susreće sa dva kontradiktorna trenda.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.