studenti
Mesto za uspešne studente

Upravljanje tehnologijom u preduzeću

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Aktuelna pitanja uspešnog upravljanja tehnologijom na nivou preduzeća poslednjih decenija dobijaju prvorazredni značaj. Savremeni menadžeri pitanja razvoja, tehnoloških inovacija, odabira pravog trenutka, zamene starih i uvođenje novih tehnologija, efikasne primene uz optimalne ekonomske efekte i obezbeđivanje sve većeg profita, ne prepuštaju slučaju. U savremenim uslovima izražene tržišne konkurencije uspešno upravljanje tehnologijom i tehnološkim procesima jedno je od fundamentalnih zadataka preduzeća.
Upravljanje tehnologijom i pristup tehnološkom menadžmentu predstavljaju oblasti od posebnog interesovanja savremene naučne teorije i prakse organizacije i menadžmenta. Svoje korene ove discipline nalaze u multidisciplinarnom pristupu i praktičnom sagledavanju problematike tehnologije, procesa proizvoda polazeći pre svega od savremenih proizvodnih tehnologija i tehnoloških sistema u proizvodnji.
Osnovne analize tehnološkog sistema kao izraza primenjene tehnologije u preduzeću obavljaju se radi sagledavanja mogućnosti unapređenja svih karakteristika i funkcionisanja tehnološkog sistema. Operativno upravljanje tehnologijom u preduzeću podrazumeva ispunjavanje ciljeva efikasnosti tehnologije u primeni, a to znači unapređivanje delovanja tehnološkog sistema, procesa i operacije u svakom trenutku.
Veoma brzi razvoj tehnologije, čiji smo svedoci, postavio je kao problem, mogu li se uopšte, nove tehnologije i tehnološki procesi, dalje sagledavati i izučavati, bez sistematskog prilaza. Taj problem se javlja kako kod organizacije razvoja i naučnoistraživačkog rada, tako i kod organizacije i upravljanja u radnim organizacijama. Kompleksnost tehnologije i upravljanje takvom tehnologijom nemoguće je bez korišćenja teorije sistema, to i praksa nepobitno pokazuje.

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.