studenti
Mesto za uspešne studente

Vrste deviznih kurseva

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Devizni kurs je cijena strane valute izražena u domaćem novcu. Deviza predstavlja svako potraživanje strane valute kod stranih banaka a valuta je gotov novac u zemlji koja nije zemlja njegovog porijekla. Otuda i postoje kursne liste za devize i kursne liste za valute. Pod deviznim kursom podrazumijeva se cijena određene inostrane valute izražene u domaćem novcu. Devizni kursevi su sredstvo pomoću kog i preko kog se ostvaruju internacionalne transakcije u svjetskoj ekonomiji. Uspostavljanje deviznog kursa je jedan od osnovnih parametara tržišne ekonomije.
Kada neka osoba odluči posjetiti drugu zemlju kao turista ili obaviti uvoz ili izvoz robe, prilikom transakcija koristiće stranu valutu. Isto se dešava u slučaju da osoba želi uzeti hipotekarni ili drugi kredit u stranoj valuti ili ako želi investirati u stranu finansijsku aktivu, uključujući i depozite u stranim bankama. U slučaju Bosne i Hercegovine, dakle, koristi se devizni kurs između KM, domaće valute, i strane valute. Zbog toga je potrebno razumjeti na koji način se određuje kurs između valuta i kako se on može promijeniti u budućnosti.
Spoljna trgovina je uslovila pojavu deviznog kursa. Do 1933. godine važio je zlatni paritet – svaka deviza je mogla da se zamjeni za zlato. Valutni paritet – osnova za određivanje deviznog kursa. Može se određivati u odnosu na zlato, valutu, više valuta (korpa valuta). Može se odrediti na osnovu specijalnih prava vučenja, vještačka valuta koju je odredio MMF kako bi zemlje mogle da pokriju deficit u plantom bilansu. Zakonito sredstvo plaćanja u jednoj zemlji je valuta a strana sredstva plaćanja i sva potraživanja su devize.

 

Nastavi sa čitanjem..

Nabavkom greb greb kupona 1000, dopunite vaše kredite i preuzmite gomilu radova.

Ostavite komentar

Morate biti ulogovani da biste komentarisali.