Odlomak

Uvod

Trgovina funkcioniše još od prvobitne zajednice i naturalne razmjene. Vremenom mijenjalo se okruženje, a u skladu sa njim i trgovina, odnosno njena struktura i način funkcionisanja. Tako se stiglo do funkcionisanja trgovine u savremenim tržišnim uslovima, koje je po mnogo čemu složeno i specifično.

Danas je trgovina u svijetu jedna od najunosnijih i najatraktivnijih privrednih grana ( kod nas i nama sličnim moglo bi se reći i jedina privredna djelatnost koja funkcioniše). Dinamizam okruženja i struktura trgovine uslovljavaju evoluciju. Višestruka primjena modernih tehnologija omogućava rast produktivnosti, efikasnije vođenje asortimana, efektivniju komunikaciju sa potrošačima i na osnovu toga efikasniju primjenu marketing aktivnosti preduzeća, pa stoga je sigurno da će se u budućnosti razviti potpuno novi koncept trgovine.

Osnovni cilj rada je da kroz poslovni sistem Mercator pokušamo da zavirimo u savremeni koncept trgovine i udarne vrijednosti ovog trgovinskog brenda, koji, čini se, predstavlja ogledalo privrede i razvoja društva.
Kompanija Mercator je i odličan reprezent trgovinske revolucije, bazirane na masovnom prometu roba i usluga, kapitala i informacija.
Riječ je o kompaniji koja polako, ali sigurno hara tržištem, sve više intrigira, pretendujući da bude tržišni lider, koji gazi sve pred sobom.
Mercator je jedna od vodećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, koja načinom poslovanja u oblasti trgovine, proizvodnje, i pružanja usluga promoviše bolji kvalitet života i poslovne saradnje. Riječ je o kompaniji koja se ističe po raznolikosti i kvalitetu ponude, profesionalnom odnosu prema kupcima i visokim standardima poslovne saradnje sa dobavljačima i proizvođačima, o čemu će u radu i biti riječi.

Izvjesno je da će budućnost trgovine, a posebno maloprodaje, biti pod uticajem još dinamičnijh promjena. Ocjena je da ni jedna privredna oblast neće imati takve promjene kao što se očekuje za ukupnu sferu prometa. Zato se sa pravom postavlja pitanje šta nas očekuje u prvim decenijama XXI vijeka? Kako će se potrošači mijenjati? Da li će današnji maloprodajni formati biti profitabilni u budućnosti? Koji će biti strateški pravci razvoja trgovine i trgovinskog menadžmenta? Postoje i druga slična pitanja, koja svakako oblast trgovine čine važnom, ukazujući na činjenicu da se značajno mijenja percepcija o trgovini.

No votes yet.
Please wait…

Prijavi se

Detalji dokumenta

Više u Ekonomija

Više u Seminarski radovi

Više u Skripte

Komentari

Click to access the login or register cheese